Ingezonden persbericht


Persbericht

30 augustus 2010

Gemeentemuseum Den Haag lanceert eerste activiteitenprogramma voor volwassenen: Openbaringen

Educatie? Dat is toch voor kinderen. Maar al te vaak wordt gedacht dat educatieve programma's van musea voor kinderen en jongeren bestemd zijn. Het Gemeentemuseum doorbreekt dit idee met de presentatie van een uitgebreid activiteitenprogramma voor volwassenen, onder de titel Openbaringen, dat aansluit bij het tentoonstellingsprogramma in het najaar van 2010 en de winter van 2011. Zo'n programma is uniek in Nederland. Vanaf nu zal het Gemeentemuseum iedere zes maanden met een nieuw programma komen met workshops, lezingen en ontmoetingen met kunstenaars en conservatoren. De activiteiten zijn zeer divers, zowel bij Moderne Kunst als hedendaagse kunst, fotografie, kunstnijverheid en architectuur zijn cursussen ontwikkeld. Meestal gaat het om een cursus met meerdere bijeenkomsten, zodat de deelnemer meer verdieping, inzicht en achtergronden meekrijgt van de tentoonstellingen.

Het programma sluit aan bij de bijzondere tentoonstellingen die het Gemeentemuseum in het najaar van 2010 voor de bezoeker in petto heeft. Zo worden er cursussen georganiseerd bij Hans Bellmer - Louise Bourgeois. Double Sexus, bij de tentoonstellingg over architect en vormgever H.P. Berlage en bij de fototentoonstelling Het onvermoeibaar epos over de fotografen/kunstenaars Gerard Fieret, Anton Heyboer en Miroslav Tichý.

De cursussen die worden aangeboden zijn bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst, cultuur en de beschouwing daarvan. De sprekers zijn van een hoog niveau, met schrijvers als Stine Jensen en Christine Otten, wetenschappers als Kitty Zijlmans en Miriam van Rijsingen en kunstenaars als Auke de Vries. Natuurlijk dragen ook de conservatoren van het Gemeentemuseum bij aan het programma.

Het programma Openbaringen is bewust samengesteld in verband met de tentoonstellingen die het Gemeentemuseum organiseert. De tentoonstellingen bieden vaak zoveel stof tot nadenken en manieren van beschouwing dat het eigenlijk jammer zou zijn om er niet het maximale voor de bezoeker uit te halen. Met deze cursussen voor volwassenen worden alle bronnen van inspiratie die de tentoonstellingen bieden ten volle benut.

Het volledige aanbod van cursussen, lezingen en ontmoetingen met kunstenaars en conservatoren is te vinden in de brochure Openbaringen die te verkrijgen is aan de informatiebalie van het Gemeentemuseum en Fotomuseum en via de website www.gemeentemuseum.nl, bij Activiteiten.