Ingezonden persbericht


Victoria waterlelie bloeit vanavond!

Amsterdam, 30 augustus 2010

Vandaag, maandag 30 augustus, bloeit de beroemde Victoria - ook wel de koningin der waterlelies genoemd - in de Hortus in Amsterdam. De bloem opent zich bij schemer; de Hortus opent daarom alleen vandaag zijn deuren tot 23.00 uur. De victoriaanse reuzenwaterlelie is sinds 1859 regelmatig in bloei te zien geweest in de Amsterdamse Hortus. Sinds 2002 kweekt de Hortus als enige tuin in Nederland een Victoria in een verwarmde buitenvijver. Deze zomer bloeit de plant en vandaag biedt de Hortus belangstellenden de kans dit ´live´ te volgen.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Victoria begint in de warme, vochtige binnenlanden van Bolivia, waar in 1801 de Duitse botanicus Thaddeus Haenke in een van de zijrivieren van de Amazone een reusachtige waterlelie ontdekte. De Duitser Poeppig maakte in 1832 als eerste een wetenschappelijke beschrijving van de plant onder de naam Euryale amazonica. In 1837 trof Robert Schomburgk in Brits Guyana eveneens een enorme waterlelie aan. Deze werd Victoria regia genoemd, als eerbetoon aan de Engelse koningin. Uiteindelijk stelde de botanicus Sowerby in 1850 orde op zaken door de oudste en daarmee geldige naam, Euryale amazonica, te plaatsen in het juiste geslacht: Victoria. De Victoria amazonica was geboren. Later werd in het zuiden van Brazilië een tweede soort ontdekt: Victoria cruziana. De lelie die anno 2010 in de Hortus tot bloei komt is een kruising tussen de beide soorten: Victoria x 'Longwood hybrid'. Deze kruising is goed bestand tegen ons druilerige klimaat.

Bladeren en bloemen

De bladeren van een Victoria kunnen wel 2 meter in doorsnede worden. Kenmerkend zijn de met lucht gevulde nerven en de hoge opstaande randen. De Victoria is een nachtbloeier. Elke bloem bloeit slechts twee nachten achtereen; de eerste nacht wit en de tweede nacht roze. Na de tweede nacht sluit de bloem en verdwijnt onder water, waarna de volgende bloemknop langzaam boven water verschijnt.

De Victoria in de Hortus

De Victoria's in de Hortus groeiden in het verleden in een kas. In de zomer van 2002 werd - bij wijze van experiment - voor het eerst een Victoria amazonica in een buitenvijver tot bloei gebracht. Het experiment is herhaald met een Victoria cruziana, een iets sterkere soort die wat lagere temperaturen verdraagt. Dit jaar is er een Victoria 'Longwood hybrid' gekweekt. De plant is uit zaad opgekweekt in februari en is op 27 mei in de verwarmde buitenvijver geplant. De eerste bloem opende op 17 juli en vanavond is wederom een prachtig exemplaar te zien.

De Hortus ligt aan de Plantage Middenlaan 2a, 1018 DD Amsterdam, tel. 020-6259021, e-mail: info@dehortus.nl, website www.dehortus.nl

Noot aan de redactie
Indien u aandacht wilt besteden aan de bloei van de Victoria, dan kan dat via onderstaande mogelijkheden. Indien u hiervan gebruik wilt maken, neemt u dan contact op met Ellis Buis,PR medewerker, Ellis@dehortus.nl, 06-43 98 23 89.

Indien u inhoudelijke informatie wenst over de Victoria amazonica kunt u contact opnemen met Reinout Havinga (collectiebeheerder), tel. 020-6259021, e-mail: reinout@dehortus.nl.