Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

16 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200905082/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 1 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Heerhugowaard-Zuid') Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland waarbij het bestemmingsplan 'Heerhugowaard-Zuid' deels is goedgekeurd en waarbij aan het plan deels goedkeuring is onthouden. Heerhugowaard-Zuid is een grote VINEX locatie in het zuiden van de gemeente. Het gebied bevat ongeveer 120 hectare woongebied en 180 hectare recreatiegebied. Het plan is volgens de gemeente ambitieus op het gebied van wonen, recreatie, duurzame energie, waterkwaliteit en natuur. Een groot deel van het gebied is al gerealiseerd. Een aantal inwoners van Heerhugowaard heeft uiteenlopende bezwaren tegen het bestemmingsplan. Zo heeft de één bezwaar tegen de plaatsing van windturbines en de ander bezwaar tegen de aanleg van een waterskibaan met horeca in de onmiddellijke nabijheid van zijn woning. Weer een andere appellant vindt dat de vestiging van de Waerdse Tempel, een groot poppodium en uitgaanscentrum, onvoldoende is onderbouwd door de gemeenteraad. Er zou geen rekening zijn gehouden met de geluidsaspecten. Deze inwoners zijn dan ook tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 22 juli jl. op zitting behandeld.
2. 200907564/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 1 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan ''t Slath' van de gemeente Epe) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Epe van het bestemmingsplan ''t Slath'. Het bestemmingsplan maakt een nieuwe woonwijk mogelijk met ongeveer 300 woningen ten noordoosten van het centrum van Epe. Een aantal inwoners uit Epe en de Stichting tot behoud van 't Slath zijn tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat er geen noodzaak is om een nieuwe woonwijk te bouwen vanwege een stagnatie op de woningmarkt. De bevolking in de gemeente Epe zou volgens hen afnemen. Ook vrezen ze dat de komst van de nieuwe woonwijk negatieve gevolgen heeft voor de beschermde flora en fauna in het gebied. De Raad van State heeft de zaak op 22 juni jl. op zitting behandeld.
3. 200907680/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 1 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Strand' van de gemeente Den Haag) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid Holland van het bestemmingsplan 'Strand' van de gemeente Den Haag. Met dit bestemmingsplan wordt het hele Haagse strand gereguleerd, vanaf de grens van de gemeente Westland tot de grens van Wassenaar, exclusief de Pier van Scheveningen. Hiermee wordt één juridische regeling gegeven voor het gebruik en beheer van het strand. Ook wordt volgens de gemeenteraad meer duidelijkheid gegeven over het gemeentelijk beleid ten aanzien van de functie van het strand. De bebouwing op het strand ligt grotendeels op de kernzone van de zeewering. Een massale bebouwing kan naar de mening van de gemeenteraad de primaire functie van het strand, zeewering, in gevaar brengen. Met het bestemmingsplan wordt de oppervlakte van de strandbebouwing voor strandpaviljoens en watersportverenigingen beperkt, slechts één bouwlaag toegestaan en is het verboden ondergronds te bouwen. Voorzieningen voor hulpdiensten, met name politie, brandweer, reddingsbrigade en EHBO worden verruimd. De gemeenteraad geeft prioriteit aan de handhaafbaarheid van de bebouwing op het strand voor de huidige waterkering, de veiligheid voor badgasten en om overlast voor omwonenden te voorkomen. Strandpaviljoen 'De Waterreus' is het niet eens met het voorschrift in het bestemmingsplan dat de vloeroppervlakte van het paviljoen regelt. In het bestemmingsplan staat dat de totale vloeroppervlakte niet meer dan 525 m² mag bedragen. Sinds de oprichting heeft het strandpaviljoen echter naar eigen zeggen een oppervlakte van 649 m². Het vreest door het plan voor een enorme inkomstenderving. Ook voert 'De Waterreus' aan dat de vloeroppervlakte van de paviljoens op het Noorderstrand juist zijn vergroot. Dat vindt het paviljoen niet eerlijk. Daarom komt 'De Waterreus' tegen de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Tegen het plan zijn ook een aantal omwonenden in beroep gekomen. Zij hebben bezwaar tegen het voornemen om de Strandweg ter hoogte van de Vuurbaakstraat te verhogen. Ook maakt het plan hier de aanleg van parkeerplaatsen mogelijk. De omwonenden vrezen vooral voor geluidsoverlast van de verhoogde weg en de parkeerplaatsen en vinden dat het akoestische onderzoek gebreken bevat. Ook verslechtert het uitzicht op de zee en wordt er afbreuk gedaan aan de zichtlijnen van de boulevard naar de zee. De Raad van State heeft de zaak op 8 juli jl. op zitting behandeld.
4. 200908821/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 1 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor verpleeghuis in Sint Annaparochie) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Het Bildt heeft verleend voor de bouw van verpleeghuis 'De Beuckelaer' aan de Cingel in Sint Annaparochie. Het gaat om verpleeghuis met 36 zorgunits voor dementerende ouderen en 16 aanleunwoningen. Een aantal omwonenden, een nabijgelegen supermarkt en de stichting Zorggroep Noorderbreedt en de stichting Wonen Noordwest Friesland zijn het niet eens met de bouwvergunning en hebben tegen de bouwvergunning hoger beroep ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat geen aanvaardbaar woon- en leefklimaat kan worden gegarandeerd vanwege de verkeerssituatie en de geluidsbelasting in de omgeving. Ook zouden er te weinig parkeerplaatsen worden aangelegd en zou het bouwplan niet voldoen aan de 'redelijke eisen van welstand'. De rechtbank in Leeuwarden heeft in een uitspraak van oktober 2009 het beroep van de stichtingen niet-ontvankelijk verklaard en heeft de omwonenden en de supermarkt in het gelijk gesteld. Naar het oordeel van de rechtbank waren zij niet in de gelegenheid gesteld hun bezwaren toe te lichten in een eerdere fase van de procedure. Toch heeft de rechtbank aanleiding gezien de 'rechtsgevolgen van het besluit in stand te laten' en daarmee de bouwvergunning in stand te laten. Tegen die uitspraak komen de omwonenden, de stichtingen en de supermarkt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 28 juni jl. op zitting behandeld.
5. 200909157/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 1 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor nieuwe natuur op landgoed Pannerdense Waard) Uitspraak over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend voor het omzetten van ongeveer zes hectare landbouwgrond in nieuwe natuur en het verwezenlijken van het landgoed Pannerdense Waard. Het gaat om een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet. De activiteit waarvoor het provinciebestuur vergunning heeft verleend ligt in het zogenoemde Natura 2000-gebied 'De Gelderse Poort'. Volgens het provinciebestuur hebben de activiteiten geen zogeheten 'significante negatieve effecten' voor het beschermde natuurgebied. Daarom heeft het provinciebestuur naar eigen zeggen de vergunning kunnen verlenen. Een echtpaar uit Pannerden bestrijdt dit. Volgens het echtpaar is sprake van willekeur en rechtsongelijkheid, omdat het provinciebestuur in gelijksoortige gevallen de vergunning wel heeft geweigerd. Het echtpaar is dan ook tegen het besluit van het provinciebestuur in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 13 augustus jl. op zitting behandeld.
6. 200909326/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 1 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Verzoek om informatie over Nederlandse maatregelen tijdens G8-top in juni 2007 in Heiligendamm) Uitspraak over de gedeeltelijke weigering door de minister van Binnenlandse Zaken om een aantal stukken openbaar te maken. Een inwoner van Amsterdam had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van informatie gevraagd over de maatregelen die Nederland heeft getroffen voor de G8-top in juni 2007 in Heiligendamm (Duitsland). Het gaat om maatregelen op het gebied van openbare orde en veiligheid, grootschalig optreden, voorbereidingshandelingen, inlichtingenhandelingen, informatieoverdracht, informatie-uitwisseling, dataverzameling en grensbewaking. De minister heeft geweigerd een deel van de gevraagde informatie te verstrekken. Het gaat onder meer om conceptverslagen van het Ambtelijk Crisis Overleg, rapportages van het Ambtelijk Crisis Overleg en het Nationaal Knooppunt G8-top, een powerpoint presentatie van de Duitse Bundespolizei en een brief van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken aan zijn Nederlandse ambtsgenoot. De rechtbank in Amsterdam heeft in oktober 2009 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak is de man in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 10 mei jl. op zitting behandeld.
7. 200909806/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 1 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor camping met paintballterrein in Hoge Hexel) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders heeft verleend aan Vakantieoord De Kiekebelt voor een camping met paintballterrein aan de Haarboersweg in Hoge Hexel. De vergunning maakt het mogelijk het bestaande paintballterrein naar een andere plek op de camping te verplaatsen. De ontwikkelaar van het recreatiebungalowpark Buitengoed Het Lageveld op een nabijgelegen terrein is het niet eens met de vergunning. Hij vreest vooral dat de toekomstige bewoners van het bungalowpark hinder zullen ondervinden van de paintballactiviteiten. Het gaat dan met name om geluidhinder die schreeuwende deelnemers veroorzaken. Ten slotte is hij bang dat de bewoners geraakt zullen worden door verfpatronen die de deelnemers tijdens het paintballen afschieten. Daarom is hij tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 11 mei jl. op zitting behandeld.
8. 200909824/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 1 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor uitbreiding Noordbrabants museum en nieuwbouw Stedelijk Museum in Den Bosch) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Bosch heeft verleend voor het uitbreiden van het Noordbrabants museum en het renoveren van het Waterstraatcomplex. De vergunning maakt ook de bouw mogelijk van het Stedelijk Museum en zes woningen aan De Mortel. Een aantal inwoners van Den Bosch en de vereniging van eigenaars 'De Mortelkazerne' zijn tegen de bouwvergunning in beroep gekomen bij de rechtbank in Den Bosch. Zij vrezen voor overlast van het nieuwe museumrestaurant en de twee bijbehorende zalen, waar feesten en congressen gehouden kunnen worden. De rechtbank heeft hun beroep gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank is in dit geval geen sprake van een goede ruimtelijke onderbouwing, zodat niet voldaan is aan de formele vereisten en het gemeentebestuur van Den Bosch niet bevoegd was om vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan. Het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant is het niet eens met deze uitspraak en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de inwoners en de vereniging van eigenaars zijn in hoger beroep gekomen. Zij vinden dat de rechtbank in haar uitspraak niet alleen het beroep gegrond had moeten verklaren, maar ook de bouwvergunning had moeten schorsen. De Raad van State heeft de zaak op 16 juli jl. op zitting behandeld.
9. 200910061/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 1 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Verzoek om informatie over bomenkap in Schinveldse bossen) Uitspraak over de weigering door de minister van Justitie om documenten openbaar te maken met betrekking tot de kap van bomen in de Schinveldse bossen in 2005, 2006 en 2007. Een man uit Amsterdam had de minister op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van de informatie gevraagd. Het gaat om informatie over de voorbereidingen en inzet van de Marechaussee, de Mobiele Eenheid, politie, regionale en andere inlichtingendiensten. Volgens de minister waren van de twaalf opgevraagde documenten er al zes openbaar. De overige zes documenten heeft hij geweigerd openbaar te maken, omdat daarin persoonlijke beleidsopvattingen staan. Tegen dit besluit ging de man eerder in beroep bij de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde in november 2009 dat de minister alsnog een aantal documenten openbaar moest maken, omdat daarin geen persoonlijke beleidsopvattingen staan. Het betrof concepten van de beantwoording van Kamervragen. Twee andere documenten mocht de minister naar het oordeel van de rechtbank wel achterhouden, omdat die mailwisselingen bevatten tussen medewerkers van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. De minister is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de minister hoeven documenten niet openbaar gemaakt te worden als de informatie in de documenten al openbaar is gemaakt. Nu de antwoorden van de Kamervragen in een Kamerstuk zijn opgenomen en dus openbaar zijn, kan openbaarmaking van de conceptbeantwoordingen achterwege blijven, aldus de minister. Bovendien speelt volgens de minister mee dat in de conceptbeantwoordingen persoonlijke beleidsopvattingen zijn opgenomen. Dit staat volgens de minister in de weg aan openbaarmaking van de concepten. De Raad van State heeft de zaak op 29 juni jl. op zitting behandeld. Zie ook de uitspraak van de Raad van State van 28 juli jl. in zaaknummer 200910300/1. Die zaak ging over het verzoek van de man aan de minister van Binnenlandse Zaken om informatie over de bomenkap openbaar te maken.
10. 201000068/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 1 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning reclame Ernst & Young in Vivaldistraat in Amsterdam) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft verleend voor reclame-uitingen van Ernst & Young aan het gebouw aan de Vivaldistraat 150 in Amsterdam. De reclame bestaat uit LED-verlichting en is opgebouwd uit een deel van het logo van Ernst & Young van ongeveer 3 meter breed en 2,5 meter hoog aan de oost- en westgevel en het complete logo van het bedrijf van ongeveer 12,5 meter breed en ongeveer 1,3 meter hoog aan de noord- en zuidgevel. De reclame hangt ter hoogte van de 23e verdieping van het gebouw. De Vereniging Vrienden van het Beatrixpark is het niet eens met de bouwvergunning en vindt dat de reclame daar weg moet. De rechtbank in Amsterdam heeft in november 2009 een eerder beroep van de vereniging ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak is zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 29 juli jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2