Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

30 AUGUSTUS 2010

MIDDELPUNT VAN ROOMBEEKTIEN JAAR NA DE VUURWERKRAMP NADERT DE NIEUWBOUW OP DE LAATSTE LEGE PLEK VAN ROOMBEEK HAAR VOLTOOIING. GISTEREN IS OP DE PLEK VAN DE OUDE GROLSCHFABRIEK DE EERSTE FASE VAN HET NIEUWE HART FEESTELIJK GEOPEND. MET 'OP DE BROUWERIJ' HEEFT ROOMBEEK ER TWEE BLIKVANGERS BIJ.

NIEUW HART: OP DE BROUWERIJ LEVS architecten maakte het ontwerp voor de nieuwe invulling met winkels, voorzieningen en appartementen in twee opmerkelijke gebouwen: de 12 verdiepingen tellende Brouwmeester en de 5 verdiepingen hoge Korenaar. De Brouwmeester staat op de plek van de oude Grolsch Bierbrouwerij die na de vuurwerkramp verplaatst werd, de Korenaar daarnaast. Van oudsher stonden hier industriële kolossen in hoogte en massa in groot contrast met de omliggende woonwijken. Zij vormden het hart van Roombeek. De nieuwe gebouwen ademen dezelfde sfeer en de geschiedenis van de plek. SFEER MET INDUSTRIËEL VERLEDENDe Brouwmeester herinnert met zijn verspringende verticale segmenten en karakteristieke sheddaken aan de voormalige Grolschfabriek, die jarenlang de horizon van Roombeek bepaalde. De nieuwbouw neemt deze functie van landmark over en verwijst subtiel naar de verticale belijning van de hoge brouwke tels. De reliëfwerking en de
kleurschakeringen van de markante groot formaat bakstenen maken het gebouw robuust en sluiten aan bij het industriële verleden van de wijk. Gebaseerd op hetzelfde verleden heeft De Korenaar met zijn donkerrode baksteen en horizontale banden een geheel andere uitstraling en herinnert aan de markante Twentse industriële gebouwen. RUSTIG WONEN BOVEN WINKELSDe winkels van de Brouwmeester zijn met hun dubbelhoge puien, smalle vides en versprongen glazen gevels echte blikvangers. De combinatie van wonen en winkelen vraagt om bijzondere oplossingen. Het maaiveld wordt hier letterlijk opgetild tot boven de winkels. Een plek, waar de bewoners hun woning ervaren als een thuis tussen de energieke bedrijvigheid van de winkelstraten waardoor zij omringd worden. Met een autolift kan bij de Korenaar zelfs de auto direct voor de deur geparkeerd worden. De laad en losruimte van de supermarkt in de Korenaar is helemaal in het volume opgenomen zodat er geen 'achterkant' aan het gebouw is ontstaan. Marianne Loof van LEVS: "Alle woningen hebben een grote buitenruimte. Aan de westgevel van de Brouwmeester zijn de terrassen 14m2 groot en voor een optimale privacy en bezonning half binnen en half buiten de woning gelegen. De karakteristieke gemetselde balkons op de zuidzijde zijn schuin boven elkaar geplaatst om zoveel mogelijk zonlicht te vangen."
SLOTSTUK VAN DE WEDEROPBOUWLEVS ontwierp de eerste fase van 'op de brouwerij' in Roombeek. Theo en Jenny Vos waren een van de eersten die hun intrek namen in De Brouwmeester, 35m boven de grond. 'Het lijkt wel op een penthouse met al die hoge ruimtes!' Vanuit zijn vijf meter hoge woonkamer onder het schuine sheddak is het zicht over Enschede en de omliggende bossen tot aan de horizon ononderbroken. Tegelijkertijd maakt het glas tot op de vloer contact met het dynamische winkelgebied 12 verdiepingen lager. "Vanuit mijn woning is de hele geschiedenis van Roombeek in één oogopslag te zien." DATASHEETBrouwmeester en Korenaar (fase 1)Programma: 3.500 m² winkels en horeca, 90 appartementenOntwerp: LEVS architectenOpdrachtgever: ING Real Estate DevelopmentStedenbouwkundig plan: de Architekten Cie.(Fase 2: de Architekten Cie. en IAA Architekten)