Ingezonden persbericht


Persbericht

Middelharnis, 30 augustus 2010

Haven Middelharnis krijgt duurzame sanitaire unit

Op maandagmiddag 30 augustus is de nieuwe sanitaire unit in de jachthaven van Middelharnis officieel in gebruik genomen door wethouder Wieringa en wethouder Kleingeld. De unit is door een unieke samenwerking tussen de Gemeente Middelharnis, Brouwergroep uit Nijkerk, Smiemans Projecten uit Kwintsheul en Ecostream tot stand gekomen.

De unit beschikt over een minder valide ruimte, een familiedouche en een was- en droogmachine. Hiermee wordt voldaan aan de wensen van de ruim 30.000 watersporters die jaarlijks de jachthaven en de gemeente Middelharnis bezoeken. Met de nieuwe unit wordt de dienstverlening in de jachthaven verbeterd. Daarnaast is de unit op een zeer duurzame wijze gebouwd.

Energiezuinig
De unit beschikt namelijk over een nieuw type zonnepanelen dat voor de eerste keer wordt toegepast in een bouwwerk. De panelen hebben naar verwachting een hoger rendement dan de huidige gangbare panelen. Tevens worden warmtewisselaars toegepast in de douches. De verwachting is dat de unit door de combinatie van het nieuwe type zonnepanelen en de warmtewisselaars net zoveel energie levert en/of bespaart als energie verbruikt.

Unieke samenwerking
De unit is tot stand gekomen door een unieke samenwerking van voor elkaar vreemde partijen, die elk groot zijn in hun eigen branche. De drie partijen hebben met, voor elkaar, nieuwe materialen een constructie moeten ontwerpen waarbij een nieuw type zonnepaneel moest worden toegepast. En waarbij voor de eerste keer warmtewisselaars ingepast moesten worden in een sanitaire unit. Daarnaast heeft de welstandscommissie een belangrijke bijdrage geleverd in het vormgeven van de unit.

Duurzaamheidsgedachte
De gemeente heeft met de nieuwe unit invulling gegeven aan de duurzaamheidsgedachte vanuit de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit overheden (Blauwe Vlag) en het eilandelijk convenant Duurzaam bouwen. Hiermee wordt vooruit gelopen op de wens van het kabinet om in 2020 objecten netto energie leverancier te laten zijn.



Ingezonden persbericht