Ingezonden persbericht


MBO-Vakopleiding SintLucas Boxtel

SintLucas start met opleiding Creatief vakman

Ambachtelijk schoenmaker, keramist of hoedenmaker worden? Dat kan vanaf vrijdag 3 september bij MBO-vakopleiding SintLucas in Boxtel. Op deze dag opent SintLucas de nieuwe opleiding Creatief vakman. Ondernemer Reynier van Bommel (algemeen directeur Schoenfabriek Van Bommel) en designer Kiki van Eijk (keramiek), professionals die zich aan de opleiding hebben verbonden, geven het startsein.

SintLucas start de mbo-opleiding (niveau 4), die in het eerste jaar breed van opzet is, met 32 studenten. Ze leren werken met textiel, keramiek, leer en restauratie & decoratietechnieken. Na dit jaar maken de studenten een keuze in welke materialen en technieken ze zich de volgende drie jaar specialiseren. Deze brede combinatie maakt de opleiding uniek in Nederland. Naast een voltijdopleiding, start SintLucas dit studiejaar met de tweejarige deeltijdopleiding Tassen. Deze zal in de toekomst uitgebreid worden met de specialisaties keramiek en textiel.

Na vier jaar hebben de studenten een goede basis om bijvoorbeeld verder te studeren aan een hbo-(kunst)opleiding. Ook het starten van een eigen bedrijf is mogelijk. Hiermee kunnen ze hun eigen ideeën verder ontwikkelen, of werken ze in opdracht van een klant aan diverse projecten. Tijdens de opleiding is er daarom veel aandacht voor het ontwikkelen van de ondernemersvaardigheden van studenten. Gastdocenten die bij de opleiding betrokken zijn, zullen vanuit hun eigen ervaring studenten kennis laten maken met materiaal, techniek en ondernemerschap.

Doel van de opleiding is creatief vakmanschap in Nederland te behouden en nieuwe impulsen te geven. Naast SintLucas nemen aan dit initiatief deel het Hout- en meubileringscollege in Amsterdam en Vakschool Schoonhoven, ieder met een eigen specialisatie. SVGB kennis- en opleidingencentrum heeft samen met de drie scholen, musea, bedrijven en belangen- en brancheorganisaties uit de creatief-technische sector in 2009 het initiatief genomen om creatief vakmanschap op de kaart te zetten.

Onder de paraplu van creativiteit, techniek en ondernemerschap biedt SintLucas opleidingen voor communicatie- & reclamevormgeving, ruimtelijke en interieurvormgeving en restauratie, decoratie & creatief vakmanschap.

XXXX



Ingezonden persbericht