Ministerie van Defensie

Militaire bijstand Bovenwindse Eilanden vanwege orkaandreiging

30 augustus 2010, 16.39 uur

Ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan is vanochtend vanuit Curaçao vertrokken naar Sint Maarten voor eventuele hulpverlening na de passage van orkaan Earl. Het marineschip vervoert een deel van het orkaannoodhulp-detachement van de marine. Earl trekt naar verwachting vandaag, als een orkaan van de eerste categorie, langs de Bovenwindse Eilanden.

De Pelikaan vervoert groot materieel, de geweergroepen van de mariniers die bestemd zijn voor St. Eustatius en Saba en 4 militairen van de Arubaanse Militie.

Ondersteuning

Hr. Ms. Pelikaan wordt beladen met hulpgoederen voor Sint Maarten. Foto: ministerie van Defensie

Met een kustwachtvliegtuig zijn gisteren al 16 militairen met verbindingsmaterieel vanaf Curaçao en Aruba naar Sint Maarten en Sint Eustatius overgevlogen. De kustwachtcutter Poema verzorgde het transport naar Saba. De vooruitgestuurde militairen richten zich, samen met de 23 al aanwezige marechaussees, voornamelijk op het opzetten van noodverbindingen en de coördinatie met de lokale rampenstaf.

Versterking

De orkaanpassage valt gedeeltelijk samen met de geplande `Hurricane Exercise' (HUREX) op de Bovenwindse Eilanden, die donderdag 2 september van start gaat. Een gedeelte van de marinierscompagnie die deelneemt aan deze oefening vertrekt eerder naar Sint Maarten om eventueel hulp te verlenen als Earl is gepasseerd.

Als het nodig is kunnen ook het stationsschip Hr. Ms. Zuiderkruis en de landmachtcompagnie in de West worden ingezet.