Van Norel Officiele opening Pakhuis Ermelo
30-8-2010

(De Stentor, 27 augustus 2010)

ERMELO - Ermelo heeft weer de beschikking over een draaiende molen met een pakhuis. Het Pakhuis, dat is ingericht als museum, is donderdag officieel geopend.

Reden tot vreugde bij voormalig wethouder Eddy Bilder. Hij is één van de drijvende krachten geweest achter de herbouw van de in 1990 afgebrande molen en zette zich ook voor de volledige vernieuwing van het Pakhuis in.

Directeur Amiée Wijnacker van de stichting Het Pakhuis stelde tijdens de opening gisteren met genoegen vast dat Het Pakhuis een belangrijke rol krijgt als 'slecht weer-locatie'. En de grote belangstelling bij de opening is een bemoedigende zaak, vond ze. Waarmee Het Pakhuis voorlopig met vlag en wimpel voor deze rol is geslaagd.

Burgemeester Wiert Omta en Gelders gedeputeerde Theo Peters stonden eveneens stil bij dit voor Ermelo heuglijke moment. Want met de hereniging van molen en pakhuis is nu ook het eerste, echt geschiedkundige museum in Ermelo een feit.

Maar de burgemeester en de provinciale bestuurder brachten ook een serieus aspect van het nieuwe museum onder de aandacht. Want het Pakhuis is nu geopend, maar zal ook rendabel moeten blijken. "De exploitatie zal een hele strijd worden, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt." stelde burgemeester Omta.

Peters denkt eveneens dat de exploitatie 'een hele klus' wordt. Maar de gemeente kan mogelijk bijdragen aan de ondersteuning van het museum, oppert hij.

Wijnacker denkt dat het Ermelose museum de vertegenwoordiger is van een nieuwe trend. "Eigenlijk is dit een voorbeeld van hoe een museum eruit moet zien", stelde zij. In Het Pakhuis kan de bezoeker zowel via beeld als geluid informatie over verleden cultuur en natuur tot zich nemen. "Mensen kunnen dat ervaren en beleven", aldus de directeur. En die kant moet het volgens haar met de musea op.