Ingezonden persbericht

Trends internationale jachtbouw op HISWA te water 2010

HISWA te water start a.s. dinsdag in Marina Seaport IJmuiden

TRENDS (INTER)NATIONALE JACHTBOUW TE ZIEN OP HISWA TE WATER 2010

Volgende week verzamelt de top van de (inter)nationale jachtbouw zich weer op de HISWA te water. Jachtbouwers en importeurs uit binnen- en buitenland presenteren bijna 400 fonkelnieuwe zeiljachten, motorkruisers, sportboten en sloepen, waaronder tientallen (wereld)primeurs. De HISWA te water staat te boek als de meest complete in-water bootshow van Europa. Bovendien geeft de bootshow een duidelijk beeld van de laatste trends en ontwikkelingen in de jachtbouwindustrie.

Vijf kilometer aan nieuwe boten

Seriegebouwd of custom-built, basic of luxe, van staal, polyester, hout of aluminium, van klein tot groot: het overzicht van schepen op de HISWA te water is zonder meer indrukwekkend te noemen. Alle boten bij elkaar vormen een lengte van bijna vijf kilometer. Dat de jachtbouw nog altijd volop in ontwikkeling is, blijkt uit het grote aantal (wereld)primeurs dat op de HISWA te water 2010 wordt getoond.

"Wat opvallend is, is dat er deze editie meer nieuwe deelnemers bij zijn gekomen dan dat er weggevallen zijn. Bedrijven zien potentie in de watersportmarkt en zijn bereid daar flink in te investeren. Er komen dus ondanks de lastige economische tijden nog steeds nieuwe merken en bedrijven op onze bootshow bij," aldus Farouk Nefzi, directeur van HISWA Multimedia BV dat de HISWA te water organiseert.

Trends

De HISWA te water biedt een goede afspiegeling van de trends in de watersportindustrie. Strak gelijnde dekken, met geïntegreerde luiken en ramen en onderdeks weggewerkte schoten zien we bij steeds meer zeiljachten terug. Ook de trend dat er steeds meer aandacht aan het interieur wordt besteed, zet door. Lichtgekleurde houtsoorten winnen het van de donkere klassieke interieurs en stoere materialen als Corian en RVS worden veelvuldig toegepast. Technische innovaties richten zich met name op bedieningsgemak zodat ook grote jachten eenvoudig door 1 of 2 personen bemand kunnen worden.

Daarnaast lijkt er na enkele jaren van ingetogen kleuren als grijs en zwart weer meer ruimte voor lichte tinten. Zelfs opvallende metallic kleuren zien we zowel bij motorjachten, zeiljachten als sloepen terug. De sloepen ontwikkelen zich steeds meer tot snelvarende schepen, die daardoor niet alleen voor een tochtje op de grachten maar zeker ook voor langere vaartochten ingezet kunnen worden. In het algemeen geldt dat er meer aandacht is voor ergonomie aan boord en duurzaamheid. Het zijn slechts enkele voorbeelden van trends in de jachtbouw die waarneembaar zijn op de bootshow.

Ecolution: zelfsupporting zeiljacht van Wubbo Ockels toegankelijk voor publiek

Een in het oog springende wereldprimeur op HISWA te water is de Ecolution, een splinternieuw zeil-leefschip van Wubbo Ockels dat voor het eerst toegankelijk is voor publiek. Nederlands eerste astronaut ontwikkelde een duurzaam en zelfsupporting zeiljacht van 25,6 meter dat door toepassing van innovatieve technologieën autonoom te bevaren is. Het jacht levert zoveel energie dat er na 3 tot 5 dagen zeilen genoeg energie is om een maand comfortabel te wonen aan boord. Tijdens de rondleiding aan boord zijn de nieuwste trends in techniek, automatisering en design te bezichtigen, een absolute aanrader. Het interieurontwerp is van de hand van Jan des Bouvrie.

Nieuw: CuliBoot

Een bijzonder initiatief op de HISWA te water 2010 is de CuliBoot gecatered door Food on Tour, onlosmakelijk verbonden met Jonnie en Thérèse Boer. Jonnie Boer: "Net als in onze restaurants gaat het bij Food on Tour om verfijnde smaken en een uitgelezen gastheerschap. De witte en zwarte brigade van Food on Tour is door ons opgeleid. Smaaksensaties en food design zijn de kernwoorden waar bezoekers van de HISWA te water straks van kunnen gaan genieten. In een bijzondere entourage, namelijk aan boord van de sfeervolle M.S. Zuiderzee met prachtig uitzicht op alle fonkelnieuwe schepen in de jachthaven." HISWA te water-bezoekers betalen voor een lunch aan boord ¤ 45,- en voor een diner ¤ 65,-.

Exclusieve Preview

De avond voor de start van de bootshow vindt de Exclusieve Preview plaats. De avond biedt niet alleen de mogelijkheid om in alle rust de boten aan de steigers te bewonderen, maar vormt tevens een belangrijk en aangenaam netwerkmoment voor alle aanwezige exposanten, relaties, pers en speciale genodigden. Onder het genot van bubbels, een hapje en swingend entertainment, zal de 27ste editie van de HISWA te water zo feestelijk ingeluid worden.

HISWA te water 2010

De HISWA te water vindt plaats in jachthaven Marina Seaport IJmuiden. De bootshow is van dinsdag 31 augustus tot en met zondag 5 september 2010 geopend. Van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 18.00 uur. Op maandagavond 30 augustus vindt van 18.30 tot 22.30 uur de Exclusieve Preview plaats. Meer informatie over de HISWA te water 2010 is te vinden op www.hiswatewater.nl

Noot aan de redactie/

Ingezonden persbericht