Bram van der Vlugt nog een laatste keer in Kopenhagen

31/05/2010 14:00

Het Nationale Toneel (NT)

Bram van der Vlugt, Liz Snoijink en Stefan de Walle in bekroond stuk over de historische ontmoeting tussen twee briljante wetenschappers in spetember 1941 in Kopenhagen.

Kopenhagen van Michael Frayn

Winnaar van de Toneel Publieksprijs 2009

Wegens groot succes wordt Kopenhagen voor de laatste keer hernomen en is vanaf 31 augustus t/m 18 september 2010 exclusief te zien in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag. De voorstelling, met een sterrencast van Bram van der Vlugt, Liz Snoijink en Stefan de Walle, werd al door meer dan 23.000 bezoekers gezien en bekroond met de AVRO Toneel Publieksprijs 2009.

Twee briljante nucleaire wetenschappers treffen elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kopenhagen. De Deense jood Niels Bohr en de Duitser Werner Heisenberg. De twee mannen zijn met elkaar verbonden door vriendschap, ambitie en de splitsing van een atoom. Ze worden van elkaar gescheiden door afkomst en oorlog. De vraag waar alles om draait: heeft Heisenberg, na overleg met Bohr, voorkomen dat de Nazi's de Tweede Wereldoorlog zouden beslechten met een atoombom? Of was het uitblijven van dat beslissende wapen enkel te danken aan een domme fout?

Niels Bohr en Werner Heisenberg hebben ècht bestaan. Deze ontmoeting heeft ècht plaatsgevonden. Booker Prize-winnaar Michael Frayn speculeert over dat ene beslissende historische moment. Wat zou er besproken kunnen zijn? Hiervoor deed hij jarenlang onderzoek: spitte archieven uit, sprak met betrokkenen, leerde de natuurkundige feiten. Zo kwam hij steeds dichter bij de waarheid...

"Dit lijkt misschien een stuk over natuurkunde en kernsplitsing. Maar dat is niet de kern van de zaak. Het gaat over de praktische toepassingen van wetenschappelijke uitvindingen en de morele dilemma's die daarbij komen kijken. Kopenhagen is een menselijk drama." - Peter Tuinman

Spel Bram van der Vlugt, Liz Snoijink en Stefan de Walle

Regie Peter Tuinman

Exclusief in de Koninklijke Schouwburg - Den Haag

dinsdag 31 augustus t/m zaterdag 18 september - 20.15 uur

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.nationaletoneel.nl/voorstellingen/kopenhagen/agenda