Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid


30 juli 2010

---

Nooit te oud om iets leuks te doen

29 juli 2010

Oriëntatiecursus vrijwilligerswerk voor ouderen in Zuid

Op dinsdag 31 augustus en 7 september organiseren de Vrijwilligers Centrale Amsterdam en de Vrijwilligersacademie een oriëntatiecursus over vrijwilligerswerk in stadsdeel Zuid. Bent u 65 jaar of ouder en lijkt het u leuk om uw tijd leuk en zinvol te besteden? Meld u dan aan voor deze cursus.

Met de leus "Nooit te oud om iets leuks te doen!" zijn de Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) en Vrijwilligersacademie (VA) een project gestart speciaal voor oudere Amsterdammers (65+) met een smalle beurs. Met een vrijwilligersvergoeding van de gemeente Amsterdam hopen de VCA en VA ouderen enthousiast te maken om vrijwilligerswerk te gaan doen.

"Als je een dag vrij hebt, geniet je er ook echt van" De 76-jarige Edith Eijsman is één van deze mensen. Edith is sinds haar pensionering actief als vrijwilliger. Zij heeft acht jaar bij het AMC gewerkt als gastvrouw bij de afdeling Opname. "Het is goed om even buitenshuis te zijn en verhalen van buiten mee naar huis te nemen", vertelt Edith. Bij de afdeling Opname ontving ze de patiënten, stelde hen op hun gemak en bracht ze naar hun afdeling. Op dit moment bezoekt ze elke week een bewoner van een verzorgingshuis die lijdt aan Parkinson. Samen drinken ze koffie, vertelt hij haar alles over AJAX, en soms begeleidt Edith hem naar het ziekenhuis.

Dankzij vrijwilligerswerk leert Edith om open te staan voor anderen, er voor hen te zijn en van elkaar te leren. "Je doet het ook voor jezelf. Het is een wisselwerking. Het geeft structuur aan je leven, een ritme. Als je dan een dag vrij hebt, geniet je er ook echt van. En wat ik krijg, zijn verhalen, levensverhalen."

Zelf aan de slag

Mensen die binnen het project "Nooit te oud om iets leuks te doen" aan de slag gaan, ontvangen van de gemeente Amsterdam een jaar lang een vrijwilligersvergoeding van maximaal EUR125,- per maand. Voorwaarden voor deelname zijn dat vrijwilligers in Amsterdam wonen, 65 jaar of ouder zijn en maximaal 110% van het minimum loon aan inkomen hebben (voor alleenstaanden maximaal EUR1076,- netto per maand, voor stellen maximaal EUR1498,- per maand).
Na het volgen van een oriëntatiecursus van twee dagdelen en een individueel bemiddelingsgesprek, wordt er voor de deelnemer een passende vrijwilligersbaan gezocht.

Oriëntatie

De oriëntatiecursus in Zuid start op dinsdag 31 augustus in de Maarten Luther Kerk. Mensen die zich willen opgeven of meer willen weten, kunnen zich aanmelden bij de Vrijwilligers Centrale Amsterdam, Savitri Groag, 020 530 1226 of s.groag@vca.nu of kijken op www.vca.nu/65plus. Ook mensen die niet voldoen aan de voorwaarden, maar wel vrijwilligerswerk willen gaan doen, helpt de VCA aan een leuke vrijwilligersbaan! Bel het hoofdkantoor in het Centrum: 020 530 1220 of kijk op www.vca.nu voor één van de andere vestigingen in de stad.

Meer informatie over dit project: Simone Knaapen, 020 530 1220, 06 8143 1044 of s.knaapen@vca.nu (ma-di-woe) of Savitri Groag, 020 5301 220 of s.groag@vca.nu (di-vrij).

---