Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Staatkundige Herstructureringsproces Moet Afgerond Worden

Tuesday, 31 August 2010 14:10

De op 27 augustus j.l. gehouden laatste Eilandsraad respectievelijk eerste Statenverkiezingen van Curaçao zijn ordelijk en zonder noemenswaardige incidenten verlopen wat als zeer positief beschouwd moet worden. Het Curaçaose electoraat heeft zich van haar beste kant laten zien en mag hier trotst op zijn. Het is een overwinning van de democratie.

De VBC feliciteert alle winnaars van de verkiezingen en spreekt de hoop uit dat de nieuw te vormen regering zich volledig voor het algemeen belang van de Curaçaose samenleving zal inspannen en inzetten.

In de optiek van de VBC kan dit het beste worden gerealiseerd door het Staatkundige Herstructureringsproces af te ronden en Curaçao op 10-10-10 de status van Land binnen het Koninkrijk te doen verkrijgen. Na jaren van intensieve voorbereiding rest nu nog goedkeuring van de Staatsregeling van Curaçao, het doorgaan van de Slot Ronde Tafel Conferentie en het krijgen van het groene licht van de Tweede Kamer.

De VBC doet een dringend beroep op alle politieke partijen om dit proces door te laten gaan. Immers uitstel hiervan zal resulteren in grote onzekerheid wat onder meer schadelijk zal zijn voor het langzaam opgebouwd vertrouwen welk ontstaan is na het inwerking treden van het schuldsaneringsproces. Onzekerheid draagt bovendien niet bij tot het verbeteren van het investeringsklimaat. Voorkomen moet worden dat Curaçao belandt in een situatie van economische krimp omdat dit alleen maar negatieve gevolgen heeft voor de werkgelegenheid en het inkomen. Daarnaast zal het handhaven respectievelijk het verbeteren van essentiële basisvoorzieningen als onderwijs, gezondheidszorg, pensioenen en veiligheid niet langer mogelijk zijn.

De VBC spreekt de verwachting uit dat de politieke partijen dit inzien en zich zullen inspannen om een stabiele regering te vormen teneinde de belangen van de Curaçaose samenleving te waarborgen.

Curaçao, 31 augustus 2010
Bestuur VBC