Option N.V.

31/8/2010

Option rapporteert resultaten van het eerste halfjaar 2010

Leuven, België - 31 augustus 2010 - Option N.V. (EURONEXT Brussel: OPTI; OTC: OPNVY), de specialist op het vlak van draadloze communicatie, heeft vandaag haar resultaten bekendgemaakt voor het eerste halfjaar van 2010, eindigend op 30 juni. De resultaten zijn uitgedrukt in euro en werden opgesteld in overeenstemming met de opname- en waarderingsgrondslagen van IFRS zoals aanvaard binnen de Europese Unie. De boekhoudprincipes en waarderingsregels die in de onderstaande financiële rapportering worden gevolgd, zijn dezelfde als deze in de meest recente jaarrekening. De onderneming heeft haar IAS 34 tussentijdse financiële staten bekendgemaakt.

Business Overzicht

De opbrengsten voor het eerste halfjaar van 2010 bedroegen 30,9 miljoen EURO. Dit cijfer is inclusief de opbrengsten van het tweede kwartaal, 17,8 miljoen EURO, wat een verbetering betekent ten opzichte van de opbrengsten van het eerste kwartaal, met name 13,1 miljoen EURO. De markt voor Option blijft uitdagend. Dit wordt vooral veroorzaakt door unfaire handelspraktijken vanwege Chinese concurrenten en de onzekere economische vooruitzichten.

Voor het eerst zijn er ook tekenen dat de groeisnelheid van het gestandaardiseerde USB-segment in de gevestigde markten zou kunnen vertragen. Daar bovenop heeft de voortdurende prijsdruk vanwege de Chinese concurrenten van het bedrijf een significante impact gehad op de door de onderneming verwachte verkoop van USB-modems.

De onderneming is de mening toegedaan dat de verkoopspraktijken van deze Chinese concurrenten illegaal waren en zijn volgens de EU-wetgeving. De Europese Commissie heeft anti-dumping en 'safeguard' onderzoeken geopend naar de import uit China van WWAN-modems, en dit met onmiddellijke registratie op 30 juni.

Bijkomend heeft de onderneming in augustus bij de Europese Commissie een anti-subsidie-klacht ingediend. De Europese Commissie behandelt momenteel alle klachten. Option blijft ervan overtuigd dat het van groot belang is voor Europa om te waken over een competitieve omgeving waarbinnen eerlijke handelspraktijken en respect voor relevante wetgeving de belangen beschermen van alle partijen die in de markt actief zijn.

Terwijl het voor deze uitdagingen stond, ging de onderneming einde 2009 van start met een industriële transformatie die voortduurt in 2010. De onderneming gelooft in de strategische pijlers die toen werden geïdentificeerd en die de kerncompetenties van het bedrijf omvatten, en dit op een ogenblik waarin het verder evolueert, weg van de sterk gestandaardiseerde segmenten binnen de markt:


* Mobile Security Oplossingen: beveiligde USB-modems met een 3G-verbinding en veiligheidscamera's met een 3G-verbinding voor banken, overheden en bedrijven. De onderneming zal de mIDentity 3G zoals gepland in het vierde kwartaal lanceren;
* Inbouwoplossingen: 3G-inbouwmodules voor applicaties in de auto-industrie of voor industriële toepassingen, waarvoor de onderneming interesse blijft zien in onze volgende generatie 3G/4G inbouwmodules, en dit zowel in Azië als in Noord-Amerika;
* Software: de sterk aanpasbare en personaliseerbare Connection Manager en andere verbindingssoftware en middleware. Twee nieuwe Managed Services softwareoplossingen zullen door klanten worden gelanceerd in de tweede helft van het jaar;
* Personaliseerbare USB-modems met de innovatieve iCON XY-oplossing, die zowel de personalisatie van hardware als software omvat als een gecustomiseerde supply chain. De iCON 461 met GPS behoudt zijn stevige positie bij de leidende VS-operator AT&T. De iCON XY is in test bij verschillende Europese operatoren en een nieuwe 21 Mbps USB-modem wordt in oktober gelanceerd. Terwijl de onderneming voor ieder van deze pijlers een goede verkoopspijplijn en interessante opportuniteiten begint te hebben, verwacht men niet dat deze betekenisvolle opbrengsten kunnen leveren voor 2011. Daarom is de onderneming de mening toegedaan dat, tenzij sommige van de projecten in de pijplijn versneld worden beslist en uitgevoerd in het vierde kwartaal van 2010, het onzeker is dat de onderneming dezelfde groei zal realiseren in de tweede jaarhelft van 2010, en dit in vergelijking met de eerste jaarhelft van 2010.

Financiële kerncijfers voor het eerste halfjaar van 2010


* De opbrengsten voor het eerste halfjaar van 2010 bedroegen 30,9 miljoen EURO in vergelijking met 92 miljoen EURO tijdens het eerste halfjaar van 2009.
* De brutowinstmarge van het eerste halfjaar van 2010 bedroeg 18,4% ten opzichte van de opbrengsten in vergelijking met een brutowinstmarge van 23,4% in de eerste jaarhelft van 2009. In de eerste jaarhelft van het jaar werden uitzonderlijke correcties geboekt op de kostprijs van verkochte goederen. Mits uitsluiting van deze correcties zou de brutowinstmarge 30,0% bedragen hebben.
* In vergelijking met de eerste jaarhelft van 2009 daalden de bedrijfskosten met 14 miljoen EURO, van 40,7 miljoen EURO (2009 met uitsluiting van herstructureringskosten) naar 26,7 miljoen EURO. Deze daling was voornamelijk het gevolg van de herstructureringen, geïnitieerd in 2009, gecombineerd met lagere kosten welke in verhouding staan tot de verkopen. De bedrijfskosten in de eerste jaarhelft van 2010 omvatten eveneens een bijzondere waardevermindering op geactiveerde ontwikkelingskosten voor een bedrag van 6,1 miljoen EURO. In positieve zin trof Option een regeling aangaande een patentgeschil, wat de vennootschap de mogelijkheid gaf om een voorziening van 3,9 miljoen EURO, verbonden aan dit geschil, terug te nemen.
* De EBIT voor het eerste halfjaar van 2010 bedroeg -21,0 miljoen EURO of -68,2% ten opzichte van de opbrengsten, dit in vergelijking met een EBIT van -20,4 miljoen EURO in dezelfde periode van 2009 of -22,2% ten opzichte van de opbrengsten.
* Het nettoresultaat voor het eerste halfjaar van 2010 bedroeg -20,5 miljoen EURO of -0,25 EURO per gewoon aandeel. Dit in vergelijking met een nettoresultaat van -16,8 miljoen EURO in het eerste halfjaar van 2009 of -0,41 EURO per gewoon aandeel. Het nettoresultaat de eerste jaarhelft van 2010 werd positief beïnvloed met 1,4 miljoen EURO aan belastingen en negatief beïnvloed door een financiële resultaat van -0,9 miljoen EURO. 0,7 miljoen EURO van het negatieve financiële resultaat was het gevolg van een zwakkere US dollar koers tegenover de EURO.
* De balans van de onderneming bevat 7,7 miljoen EURO aan liquide middelen, 2,1 miljoen EURO aan liquide middelen beperkt in gebruik (voornamelijk verleende garanties aan derde partijen) en een verlaagde voorraadpositie tot 15,5 miljoen EURO. Per juni 2010 werd een bedrag van 6,7 miljoen EURO opgenomen van de bestaande kredietovereenkomsten. De handelsschulden daalden met 6,2 miljoen EURO in vergelijking met jaareinde 2009.

Voor het volledige persbericht, inclusief tabellen, gelieve op onderstaande link te klikken: Q2_2010_NL.pdf