Gemeente Harenkarspel


Hollandse kunst in Harenkarspel: Zaankanter Ger Zaagsma exposeert in het gemeentehuis

Van 27 augustus tot en met 5 oktober exposeert Ger Zaagsma in het gemeentehuis. Het wisselende weer in ons land inspireert hem tot schilderen. Het ene moment een waterig zonnetje, het volgende moment klettert het hemelwater met bakken naar beneden. Mooi, vindt aquarellist Ger Zaagsma. Ik hou ontzettend van mooi weer, maar schilder het liefst zwaar weer, met onheilspellende onweersluchten. Zware regenwolken die prachtig weerkaatsten in het water van de sloten. Van mij mogen de druppels bij wijze van spreken van het doek spatten.

Eigenlijk mogen we Zaagsma (1948) een laatbloeier in de kunst noemen. Op 36-jarige leeftijd zegde hij zijn degelijke baan als technisch chemicus vaarwel en begon met tekenen en schilderen. Een hele omwenteling. Ik had als kind altijd wel getekend, maar in onze familie kwam het gewoon niet voor. Dus dacht je er ook niet over na, dat je je brood met schilderen zou kunnen verdienen. Zaagsma: Ik zondig tegen de regels dat je veel wit moet tonen in een aquarel. Begonnen met ruim 30 kleuren zijn alle aquarellen die ik nu maak opgebouwd uit maar 7 kleuren.... Onvoorstelbaar, als je de werken ziet.

Nu maakt hij dan een bijzonder uitstapje naar Harenkarspel: van 27 augustus t/m 5 oktober. Het lijkt hem bijzonder om juist tegen de achtergrond van deze boeiende omgeving met de verspreid liggende dorpen zijn typisch Hollandse luchten te laten zien. Er zijn zelfs wat specifieke werken van Noord-Holland Noord ontstaan. Ook worden werken tentoongesteld van het oerhollandse landschap en enkele dorpen, in formaat varierend van 25 x 25 tot 40 x 150 cm.

Want sinds kort maakt Ger Zaagsma meer panorama-landschappen, vooral in zeer uitgestrekt formaat. Waarin op elk stukje van het aquarel iets gebeurt. Of juist de stilte van de polder nog meer tot uiting komt. Hiervan worden er ook enkele in Harenkarspel getoond. Belangstellenden kunnen vanaf volgende week een kijkje nemen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Alvast een voorproefje is te nemen op: www.atelier-gerzaagsma.nl



Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600