Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Onderzoek medische zorg AZC Leersum nog gaande

azc leersum

Vorige week heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de gemeente en de algemeen directeur van het COA (Centraal Opvang Asielzoekers), mevrouw Nurten Albayrak.

Er is onder meer gesproken over het onderzoek naar de medische zorg in het AZC Leersum, dat is ingesteld na het tragisch overlijden van een Somalische vrouw in juni van dit jaar.

Tijdens het gesprek heeft de gemeente nogmaals kenbaar gemaakt dat de uitbreiding van het AZC van 500 naar 650 personen voorlopig wordt aangehouden.

Mevrouw Albayrak deelde mee dat uit het onderzoek van het Openbaar Ministerie is gebleken dat de Somalische vrouw een natuurlijke dood is gestorven. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Hiervoor vindt nog nader onderzoek plaats.

Daarnaast onderzoekt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport alles wat aan het overlijden van de Somalische vrouw vooraf ging. De verslagen van alle betrokken partijen zijn verzameld. Het COA verwacht over circa acht weken de conclusies van het ministerie te ontvangen, waarna ook de gemeente op de hoogte wordt gesteld.

De Inspectie Volksgezondheid start half september een onderzoek naar de medische zorg op alle asielzoekerscentra in Nederland. Dit is een evaluatie van de werkwijze ten aanzien van de medische zorg, die op 1 januari 2009 landelijk is gewijzigd.

Het gemeentebestuur kijkt met belangstelling uit naar de diverse uitkomsten en hoopt dat een en ander leidt tot verbetering van de medische zorg in de asielzoekerscentra.