Ingezonden persbericht



---


Mediainformatie, augustus 2010

Adri de Fluiter treedt terug

Beeldend kunstenaar en organisator Adri A.C. de Fluiter treedt met ingang van 1 september terug als voorzitter van het bestuur van de Stichting Natuurkunst Drenthe en tevens als coördinator van de bekende, internationale kunst- en natuurwandelingen die sinds 2005 jaarlijks zijn georganiseerd in Schoonoord. Foto: Roel Loots

De Fluiter heeft al in 2005 besloten om een en ander ca. vijf te willen doen en heeft nu dan bij het bereiken van de leeftijd van zeventig jaar het stokje doorgegeven aan Dick Lubbersen. Dick Lubbersen is eveneens beeldend kunstenaar. Hij was in die kwaliteit ook deelnemer in 2006 tijdens 'Verstild water' en is sinds 2007 lid van het bestuur van de stichting. Met deze wisseling van personen treedt er een nieuwe fase in waarbij Dick Lubbersen zich in zal zetten om de continuïteit in ieder geval voor de komende jaren te waarborgen. Om dit te bereiken wordt er een nieuw plan van aanpak geschreven waarbij vooral de nadruk ligt op het betrekken van nieuwe deskundigen als het gaat om de selectie van de kunstenaars en het verder professionaliseren van de organisatie.

In de voorbije zes jaar werkten 51 kunstenaars uit vele landen in de bossen achter openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord met als leidraad voor hun kunstwerken culturele thema's die in de regio spelen. Zo stond in 2005 de legende van Ellert en Brammert centraal. Daarna kwamen vervolgens de geschiedenis van het Oranjekanaal aan de orde (Verstild Water), de razendsnelle bebossing (GroeneRevolutie), het archeologische verleden (Kunstige Archeologie), de drang tot overleven (OverLeven) en in 2010 een terugblik met als titel 'OpnieuwBezocht'. De planning is om in 2011 de kunst- en natuurwandeling GrensLand te realiseren. Voor dit project schreven zich intussen ruim 170 kunstenaars uit velerlei landen in. De inschrijving is inmiddels gesloten. Het voornemen is om in mei 2011 de uitgekozen kunstenaars uit te nodigen om in veertien dagen tijd hun voorgestelde kunstprojecten te realiseren. Zoals ieder jaar kan men dan het ontstaan van de projecten op de voet volgen en daarbij tevens met de makers van gedachten wisselen. Belangrijk element blijft de wisselwerking tussen natuur en beeldende kunst.