Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT

Amsterdam, 31 augustus 2010

Ontdekkingstocht langs de verborgen schatten van Oud West Wandelroute en fietstocht door een buurt vol contrasten

Oud West is een buurt van contrasten. Ten noorden van het Vondelpark ligt een langgerekte strook chique hotels en woningen. De statige huizen in de Vondelbuurt en het daaraan grenzende populaire stadspark zijn echter maar één aspect van Oud West. Een mooi contrast hiermee vormt bijvoorbeeld de volkse Ten Katemarkt en het Wilhelmina Gasthuisterrein als broedplaats voor creatieve bedrijven. Twee nieuwe boekjes met een wandelroute en een fietstocht laten de mooiste en meest bijzondere plekken zien van deze buurt. De gidsjes, inclusief een uitklapbare plattegrond, zijn voor E 2,50 verkrijgbaar bij onder meer alle VVV vestigingen van Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB).

Oud West is een knusse buurt vol nostalgie, gebouwd vanaf 1870. Het maakt deel uit van de 19e-eeuwse grachtengordel rond het centrum van Amsterdam. Je vindt er nauwelijks moderne nieuwbouw maar des te meer karakteristieke panden van voor 1940. Toeristen weten dit gedeelte van Oud West nog niet altijd te vinden. Dat is jammer, want in historische gebouwen achter poorten en in de parken zijn verrassende verborgen schatten te vinden.

Zevenlandenhuizen en Ten Katemarkt

Tot de bijzondere bezienswaardigheden behoren het Vondelparkpaviljoen met één van de leukste terrassen van Amsterdam, de Zevenlandenhuizen uit 1894 (huizen in de bouwstijl van zeven Europese landen) en de Hollandsche Manege, één van de oudste maneges van Europa in de stijl van de Spaanse Rijschool. Niet minder bezienswaardig zijn het Orgelpark - met drie unieke orgels - een enorme boekenkast in een gevel aan de Lootsstraat, de kleurrijke Ten Katemarkt en het Wilhelmina Gasthuisterrein met allerlei culturele instellingen waar kunstenaars en andere creatievelingen hun ateliers hebben en exposeren. In de boekjes zijn nog veel meer bezienswaardigheden en smakelijke anekdotes te vinden. De wandeling en de fietsroute door Oud West duren respectievelijk 1,5 en 3 uur. De wandel- en fietsroute zijn verkrijgbaar in vijf talen (Nederlands, Engels, Duits, Frans en Italiaans). Er is ook een audiotour in het Nederlands en Engels die gratis te downloaden is via www.exploreamsterdam.nl

Toeristische informatie in Oud West

Als onderdeel van de toeristische ontwikkeling van Oud West heeft ATCB een VVV agentschap geopend op Leidseplein 26 in de Stadsschouwburg, in samenwerking met de AUB Ticketshop. Bezoekers kunnen hier terecht van 10.00-19.30 uur (op zondag vanaf 12.00 uur), ook voor handige producten zoals de I amsterdam Card. Een ander nieuwtje is de toeristische bewegwijzering voor voetgangers die deze zomer in Oud West in gebruik werd genomen. Deze wijst bezoekers de weg naar de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden.

Andere gezichten van Amsterdam

De boekjes met wandelingen en fietstochten maken deel uit van het project 'Andere gezichten van Amsterdam' dat ATCB is gestart in opdracht van de gemeente Amsterdam en in samenwerking met de stadsdelen. Achtergrond van het project is dat er in de buurten rond de binnenstad veel bijzondere bezienswaardigheden zijn te vinden die bij bezoekers - en zelfs bij vele Amsterdammers - niet bekend zijn. Iedereen kent de historische grachtengordel en de wereldberoemde musea van Amsterdam, maar er valt nog zoveel meer te ontdekken. Alle informatie over de zes gebieden is te vinden op www.exploreamsterdam.nl Op deze website zijn ook filmpjes te zien met verrassende beelden die bezoekers nieuwsgierig maken naar de 'andere gezichten' van Amsterdam.

Voor meer persinformatie en beeldmateriaal: Amsterdam Toerisme & Congres Bureau, Afdeling Communicatie, tel. (020) 551 2531, e-mail: communicatie@atcb.nl Persberichten van ATCB zijn te vinden op www.atcb.nl

Publieksinformatie: tel. (020) 201 8800
www.iamsterdam.nl en www.exploreamsterdam.nl

Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) heeft als taak het toeristisch- en zakelijk bezoek aan Metropool Amsterdam te bevorderen. ATCB is op dit gebied de centrale organisatie voor Amsterdam en regio, die zich inzet voor de belangen van deze sector. Als kennis- en informatiecentrum voor toeristisch en zakelijk bezoek heeft ATCB een spilfunctie in de ontwikkeling hiervan. Daarnaast behoren tot de kerntaken het opstellen en uitvoeren van marketing- en promotieplannen, het stimuleren van innovatie en productontwikkeling en het bewaken van de kwaliteit van het toeristische product. Samen met het bedrijfsleven, culturele instellingen en overheid werkt ATCB aan het verhogen van de bestedingen door bezoekers in Amsterdam en regio, en het stimuleren van de werkgelegenheid.


---- --
FEATURE

Oud-West. Verborgen schatten
Een buurt van contrasten

Oud-West is een buurt van contrasten. Ten noorden van het Vondelpark ligt een langgerekte strook chique hotels en woningen. De statige huizen in de Vondelbuurt en het daaraan grenzende populaire stadspark zijn echter maar één aspect van Oud-West. Rond het Wilhelmina Gasthuisterrein zijn allerlei culturele instellingen te vinden, waar kunstenaars en andere creatievelingen hun ateliers hebben en exposeren. Een stukje verder vormen de Borgerbuurt en Bellamybuurt samen een levendige volksbuurt. De Kinkerstraat, Jan Pieter Heijestraat en de Ten Katemarkt trekken een gevarieerd winkelpubliek. Toeristen weten dit gedeelte van Oud-West nog niet altijd te vinden. Dat is jammer, want in historische gebouwen, achter poorten en in de parken zijn verrassende verborgen schatten te vinden.

Oud-West is een knusse buurt vol nostalgie. Het maakt deel uit van de 19e-eeuwse grachtengordel rond het centrum van Amsterdam. Je vindt er nauwelijks moderne nieuwbouw met strakke gevels, maar des te meer karakteristieke panden van voor de oorlog. Op de straatnaambordjes prijken de namen van schrijvers en dromerige dichters, zoals Vondel, Van Lennep en Kinker. In de Lootsstraat zijn de boekkaften van deze en vele andere schrijvers vereeuwigd in een enorme boekenkast.

Chic en volks tegelijk
Oud-West staat bekend als een van de fijnste leefgebieden van de stad, maar daar is wel heel wat werk aan voorafgegaan. Eind 19e eeuw kon de oude stad de toenemende bevolking nauwelijks opvangen. De gemeente besloot dat er voor het eerst sinds twee eeuwen weer een stadsuitbreiding plaats kon vinden. Opvallend is dat van de 19e-eeuwse wijken alleen Oud-West enkele grachten heeft gekregen, de Bilderdijkgracht, de Da Costagracht en het Jacob van Lennepkanaal. Het gebied ontwikkelde zich van een polderlandschap met boeren en tuinders tot een woonwijk voor de moderne stedeling. De huizen werden snel gebouwd en de kwaliteit liet vaak te wensen over. In 1904 stortten in de Helmersbuurt al een paar huizen in. Toch was deze buurt het chique gedeelte van Oud-West, met de Kinkerbuurt als volkse tegenhanger.

Oud-West werd in de eerste plaats aangelegd als een volksbuurt. De huurprijzen waren echter te hoog voor de armen en er werd veel onderverhuurd aan studenten en leraren. Ook woonden er voor kortere of langere tijd schrijvers, onder wie Lodewijk van Deyssel, Willem Kloos, Belcampo en W.F. Hermans, op de Eerste Helmersstraat 208. Momenteel zijn de wijken helemaal opgeknapt en erg in trek.

De huizen die vanaf 1870 in de Vondelparkbuurt werden gebouwd, waren van betere kwaliteit. In de architectuur werden zowel klassieke als 19e-eeuwse elementen toegepast, ook zijn er al elementen van de Amsterdamse School te vinden. Een bijzonder bouwproject vormen de 'Zevenlandenhuizen' aan de Roemer Visscherstraat, gebouwd in 1894. De architect T. Kuipers verwerkte in zeven huizen op rij de bouwstijl van de Europese landen Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Rusland, Nederland en Engeland.

Niet ver van de 'Zevenlandenhuizen' ligt een ander uniek gebouw: de Hollandsche Manege. In 1882 werd deze stijlvolle manege in Renaissancestijl gebouwd. De rijschool is de oudste van Nederland en wordt nog steeds gebruikt. De hoge binnenrijbaan met de balustrades en originele ornamenten ademen de grandeur en allure van vroegere tijden. De Hollandse Manege is open voor publiek.

Het Vondelpark
Het Vondelpark is het bekendste en drukst bezochte park van Amsterdam. Naast Amsterdammers vinden ook veel toeristen hun weg naar dit park. Jaarlijks komen er gemiddeld 10 miljoen mensen. In de zomermaanden worden theatervoorstellingen en concerten gehouden in het Openluchttheater. Aan de rand van het park bevindt zich het Vondelparkpaviljoen, waarin het Filmmuseum is gevestigd. De collectie van het Filmmuseum omspant de gehele filmgeschiedenis: van de eerste stille films tot hedendaagse documentaires. Ook zijn er dagelijks films te zien. In de zomer is het goed toeven op het grote terras van het bijbehorende café-restaurant Vertigo.

Oud-West is gunstig gelegen aan het centrum van Amsterdam en biedt bezoekers de mogelijkheid om het unieke karakter van een authentieke Amsterdamse woon- en werkomgeving te ervaren. In de Bellamybuurt maken bezoekers kennis met een kleinschalige wijk waar vroeger een bonte verzameling van kooplieden, winkeliers en ambachtslieden woonde. Vandaag de dag zijn er nog steeds veel kleine bedrijven gevestigd en is ook het oorspronkelijke polderpeil nog op diverse plekken zichtbaar. Een grote trekpleister is de dagelijkse Ten Katemarkt.

Maar Oud West kent zeker ook trendy hotspots, zoals café-restaurant Lab 111. Dit is gevestigd in een voormalig pathologisch anatomisch laboratorium en onderdeel van kunstenaarsplatform SMART Project Space. DJ's en VJ's luisteren hier regelmatig de avonden op en op woensdagavond wordt het diner geserveerd tijdens een film.

Amsterdam, augustus 2010

Publieksinformatie: tel. (020) 201 8800, en www.exploreamsterdam.nl , www.iamsterdam.nl / www.iamsterdam.com

Voor meer persinformatie en beeldmateriaal: Amsterdam Toerisme & Congres Bureau, Afdeling Communicatie, tel. (020) 551 2531, e-mail: communicatie@atcb.nl

Features, persberichten en beeldmateriaal van ATCB zijn te vinden op www.atcb.nl/pers -----------------------
Muzikant op de Ten Katemarkt

Vondelpark, Café Vertigo bij het Filmmuseum

Hollandsche Manege, Vondelstraat 140

Herenhuis 'Frankrijk' aan de Roemer Visscherstraat 22

De Boekenkast van kunstenares Sanja Medic


---- --