Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Gemeente herstelt schade aan rijksmonument 't Huys op 't fort

Sittard-Geleen, 31 augustus - Het coollege van burgemeester en wethouders heeft besloten het beschadigde rijksmonument 't Huys op 't fort aan de Dominicanenwal in Sittard nog dit jaar in ere te herstellen. Hoewel de gemeente niet aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade, die aan het pand is ontstaan als gevolg van de afbraak van het gemeentelijk pand Paardestraat 28/30, heeft het college besloten het monument te restaureren. Dit gebeurt uit oogpunt van coulance richting de eigenaren van 't Huys op 't fort.

,,De gemeente is trots op de monumentale binnenstad van Sittard en vindt het noodzakelijk verdere schade aan het pand, ontstaan door sloop voor ontwikkelingsplan Zitterd Revisited, te voorkomen en de vernielingen te herstellen. Op dit moment is het gehavende 't Huys op 't fort een schandvlek binnen het beschermde stadsgezicht. Het aanspannen van een juridische procedure over de aansprakelijkheid vergt tijd. Dit betekent dat het pand nog lang een troosteloze aanblik zou bieden,' aldus wethouder Ruud Guyt (monumenten). ,,In de nabijheid van het kernwinkelgebied en de afbouw van de schootsvelden Noord is dit niet gewenst. Ook liggen er voor de vrijgekomen plek plannen klaar voor het realiseren van een fietsenstalling en wordt hier binnenkort het verbindingspad Paardestraat -Kerkepad aangelegd.'

In totaal, heeft de gemeente becijferd, bedragen de kosten voor herstel 120.000 euro. De voorgeschoten kosten voor de reparaties aan het neoclassicistische huis verhaalt de gemeente op de opdrachtgever voor de sloop.


---