Gemeente Maasgouw


Vrijwilligersaward voor vrijwilligers Kruisen en Kapellen Maasgouw

Vrijwilligers Kruisen en Kapellen

Tijdens de jaarlijkse vrijwilligersdag van de stichting Kruisen en Kapellen Maasgouw van afgelopen zaterdag, heeft wethouder Ton Forschelen de vrijwilligersaward van de gemeente Maasgouw uitgereikt.

Voorzitter van de stichting Lei Peeters kreeg namens het bestuur en alle vrijwilligers de award overhandigd. Omdat de gemeente haar vrijwilligers een warm hart toedraagt, werd een zeventiental vrijwilligers op voordracht van het bestuur van de stichting extra in het zonnetje gezet. Zij kregen een bijzondere persoonlijke vermelding op de oorkonde die hoort bij de vrijwilligersaward en mochten een bos bloemen mee naar huis nemen.

Na de gemeentelijke herindeling werd in Maasgouw de stichting Kruisen en Kapellen opgericht. Dit is een overkoepelende organisatie voor de bestaande werkgroepen die actief zijn binnen de dorpskernen van Maasgouw. Het behouden van het cultureel religieus erfgoed in Maasgouw is het belangrijkste doel van de stichting en haar vrijwilligers. Dit doen ze door het in stand houden van bestaande kruisen, kapellen en religieuze buitenbeelden maar ook door het plaatsen en realiseren van `nieuw' toekomstig erfgoed. Wist u dat de gemeente Maasgouw sinds vandaag 35 kruisen, 43 kapellen en 19 religieuze buitenbeelden kent?

Drie jaar na de herindeling kan de stichting vandaag de dag rekenen op 100 vrijwilligers die allemaal op hun eigen manier, soms letterlijk, hun steentje bijdragen. Het is de mevrouw die al 30 jaar lang iedere dag het kapelletje openmaakt of de jonge dame die dit sinds drie weken doet, de meneer die het schilderwerk verzorgt en het perkje met bloemen netjes bijhoudt, de vrijwilliger die met de schop zelf een fundering uitgraaft en het zijn de dames die al sinds de jaren 50 de kapel schoonhouden en de bloemen en kaarsen vervangen. Deze mensen hebben in al die jaren dat ze dit werk doen, nog nooit een vergoeding gevraagd of gekregen. Kortom: een typisch voorbeeld van vrijwilligerswerk pur sang.

De jaarlijkse vrijwilligersdag van de stichting vond dit jaar plaats in Stevensweert. Eén van de hoogtepunten van de dag was de inzegening van een nieuw veldkruis op de St. Annadijk, het 35e kruis dat Maasgouw nu rijk is. Onder het genot van een kop koffie met vlaai werd de award aan het bestuur en de oorkondes aan de volgende vrijwilligers uitgereikt: o De heer J. Ramaekers, Thorn
o Mevrouw C. Smeets-Verwijlen, Linne
o De heer K. van de Laar, Mevrouw A. Meuwissen en de familie Seegers, Ohé en Laak
o De heer G. Theunissen, Beegden
o Mevrouw J. Meeuwissen-Michels en de heer T. Cloossen, Stevensweert o De heer P. Tinnemans, Maasbracht
o Mevrouw C. Houben-Corpeleijn, mevrouw A. Puts-Mestrom en mevrouw M. Linssen-Corpeleijn, Maasbracht-Beek
o De heer T. Vestjens, Panheel
o De heer J. Gielen, Wessem
o Mevrouw M. Colbers, Pol
o De heer J. Tubée en mevrouw L. Janssen, Heel
Het bestuur van de stichting wordt gevormd door Lei Peeters, Jac Hannen en Mat Rongen.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00