Gemeente Lopik

Mevrouw Dekker uit Polsbroek wint prijsvraag GFT en ontvangt tuinierset

uitreiking tuinierset

Op maandag 30 augustus 2010 heeft wethouder G.J. Spelt een tuinierset uitgereikt aan mevrouw T.J. Dekker uit Polsbroek. Zij is een van de winnaars van de prijsvraag GFT uit de campagne `Doe meer met afval' ter verbetering van afvalscheiding in de provincie Utrecht. Ruim 5000 inwoners uit de provincie hebben de prijsvraag opgelost én ingestuurd. Dit zijn er zelfs 2000 meer dan de vorige keer. Uit elke Utrechtse gemeente is er een inzender getrokken. In totaal mogen 29 winnaars een tuinierset in ontvangst nemen.

Afgelopen december startten alle Utrechtse gemeenten met de gezamenlijke campagne `Doe meer met afval'. Per afvalstroom worden de inwoners gestimuleerd hun huishoudelijk afval zo goed mogelijk te scheiden. Dat levert een hoop voordelen op, namelijk een groener milieu en een goedkopere afvalverwerking. Bovendien is het gescheiden afval weer grondstof voor nieuwe producten. Zo wordt glas weer glas en plastic wordt verwerkt tot een fleecetrui, een dvd-hoesje of een autodashboard. Van al het apart ingezamelde groente-, fruit- en tuinafval in de Utrechtse gemeenten wordt niet alleen compost gemaakt, maar zelfs groene stroom.

Oplossing
De tweede campagne-etappe bracht het thema groente-, fruit- en tuinafval (GFT) onder de aandacht. Een van de onderdelen was een sudoku in `Afvalnieuws', de informatieve nieuwsbrief van de campagne `Doe meer met afval'. De prijsvraag was ook te vinden op www.doemeermetafval.nl. De oplossing was 66 miljoen kilo. Dit is de hoeveelheid bruikbaar GFT dat jaarlijks helaas in het restafval verdwijnt. Zonde, want van al deze kilo's kunnen dus geen groene stroom en compost meer worden gemaakt.

5000 inzenders
De prijsvraag was een succes, want meer dan 5000 mensen hebben hun oplossing ingezonden. De tuiniersets zijn aangeboden door afvalrecycler VAR in Gelderland, die al apart ingezamelde GFT verwerkt tot compost en groene stroom.

Oud papier en textiel
Binnenkort start alweer de volgende campagne-etappe over de thema's Oud papier en textiel. Ook over deze thema's verschijnt er zowel in een nieuwe editie van `Afvalnieuws' als op de campagnewebsite een prijsvraag. Houdt uw brievenbus en de website goed in de gaten.