Universiteit Leiden

Ron de Kloet benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Op 25 augustus is prof. dr. Ron de Kloet benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Tijdens het 7th World Congress on Stress in Leiden kreeg hij het lintje opgespeld door burgemeester Van ât Veld van zijn woonplaats Maarssen.

Onderzoek naar stress

Ron de Kloet is een van de meest vooraanstaande neurowetenschappers van ons land. Hij is de afgelopen tientallen jaren leidend geweest in het onderzoek naar de effecten van stress en stresshormonen op het brein. In de jaren â80 ontdekte hij aangrijpingspunten voor het stresshormoon cortisol in de hersenen.

De Kloets werk wordt internationaal zeer gewaardeerd. Dit blijkt alleen al uit de ruim 24.000 keer dat zijn werk is geciteerd in de vakliteratuur. Naast de vele nationale en internationale onderscheidingen is hij sinds 2004 Akademiehoogleraar van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dit is een van de meest eervolle wetenschappelijke functies in Nederland.

Geen definitief afscheid

In maart 2010 nam professor De Kloet officieel afscheid als afdelingshoofd Medische Farmacologie van het LUMC. Maar met fulltime werken stopte hij niet; hij blijft verbonden aan het Leiden/Amsterdam Center for Drug Research. 'Ik vind het belangrijk om briljante jonge onderzoekers door hun wetenschappelijke avontuur te gidsen. Werken is voor mij nooit een belasting geweest â ik zie het als een heel belangrijk onderdeel van het leven,' aldus De Kloet in Cicero.