Politie Zuid-Holland-Zuid

Kom bij de politie

Twaalf verdachten in onderzoek naar diefstallen

's-Gravendeel, 31-08-2010 o De recherche en wijkpolitie in het district Hoeksche Waard hebben in een onderzoek naar diefstallen 12 verdachten aangehouden. Een aantal hiervan zit nog vast. Het onderzoek startte naar aanleiding van de aanhoudingen van twee verdachten die gestolen tunnelpasjes aanboden. Zij deden dat op maandagmiddag 26 juli 2010 bij de Kiltunnel in Dordrecht. Het personeel vertrouwde het niet en waarschuwde de politie. Op de Wieldrechtse Zeedijk hielden agenten vervolgens de twee van 14 en 23 jaar uit s-Gravendeel en Strijen aan.

De recherche heeft het onderzoek opgepakt met als gevolg aanhoudingen ter zake van 21 diefstallen. Het gaat dan om 15 diefstallen uit autos in s-Gravendeel. De buit bestond onder andere uit passen voor de Kiltunnel maar ook zonnebrillen, autoradios, snoep en navigatiesystemen. Verder gaat het om 4 diefstallen in sportkantines in s-Gravendeel, waarbij etenswaren, drank en geluidsapparatuur zijn gestolen en 2 diefstallen bij een zorginstelling. Uit de verklaringen die bij de politie zijn afgelegd is gebleken dat er vermoedelijk nog meer benadeelden zijn die geen aangifte hebben gedaan. De verdachten verklaarden dat zij in de nacht met wisselende samenstellingen op pad gingen waarbij zij zochten naar niet afgesloten voertuigen. Ze verklaarden zelf dat 1 op de 10 autos niet op slot zat. De politie adviseert daarom steeds autos goed af te sluiten en geen waardevolle spullen daarin achter te laten. 9 aangehouden verdachten komen uit s-Gravendeel en variëren in de leeftijd tussen 14 en 18 jaar. 2 verdachten komen uit Rotterdam en zijn 19 en 20 jaar en 1 verdachte komt uit Strijen en is 23 jaar. Het gaat allemaal om jongens en mannen.

Tips
De beste auto-inbraak is de niet gepleegde auto-inbraak. Enkele tips om auto-inbraak te voorkomen:

- Doe uw auto altijd op slot: de ramen, het open dak, de portieren en het kofferdeksel. Ook als u even weg bent om iets af te geven, te betalen bij de benzinepomp of als u iemand van de trein haalt.
- Laat waardevolle spullen nooit in uw auto achter. Ook geen boodschappen of kleding, dit trekt aandacht. Al zijn de spullen misschien niet veel waard, alleen al een ingeslagen ruit is vervelend en kost geld.

- Neem altijd uw radio en uw navigatiesysteem mee uit de auto. Dat geldt ook voor lege navigatiehouders en losse kabels. Wis ook eventuele sporen van zuignapjes.

- Verwijder altijd uw voorgeprogrammeerde huisadres (via de knop Thuis of Naar Huis) uit uw autonavigatiesysteem.

- Laat zien dat er niets waardevols in uw auto ligt. Zet bijvoorbeeld uw dashboardkastje open.

- Bevestig de kentekenplaten met zogenaamde popnagels of zogenaamde ééntoerschroeven.

- Parkeer zo mogelijk op bewaakte en/of goed verlichte plaatsen.
- Doe tijdens het rijden de achterportieren en die van de passagiers op slot. Als u voor het stoplicht staat, kan een dief de spullen makkelijk pakken. Leg uw tas uit het zicht.

- Noteer het merk, typenummer en serienummer van de autoradio en het navigatiesysteem. Dan kunt u na diefstal een goede omschrijving van uw eigendommen geven als u aangifte doet bij de politie.