Gemeente Beek


Ingebruikname eerste openbare oplaadpunt voor elektrische auto's in Limburg

Vrijdagochtend 27 augustus jl. is in de gemeente Beek het eerste 'openbare' oplaadpunt voor elektrische auto's in Limburg officieel in gebruik genomen. De laadpaal in Beek is de eerste van een provinciedekkend systeem van ca. 150 oplaadpunten voor elektrische auto's van de stichting e-laad.nl. Armand Cremers, voorzitter van de VEGAL en Herman Levelink, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Enexis, hebben de officiële handeling verricht, waarmee het oplaadpunt op de parkeerplaats bij NS-station Beek-Elsloo daadwerkelijk in gebruik is genomen.

Tijdens de ledenvergadering van de VEGAL (Vereniging van Gemeenten Aandeelhouders in Limburg binnen Enexis) op 27 mei jl. stemden de Limburgse gemeenten unaniem in om in Limburg als eerste provincie in Nederland een dergelijk systeem aan te leggen. Armand Cremers, voorzitter van de VEGAL, is blij dat de Limburgse gemeenten als eerste een einde hebben gemaakt aan de kip-ei discussie over elektrisch rijden. Cremers: "Met het creëren van een provinciedekkend systeem van ca. 150 oplaadpunten voor elektrische auto's in Limburg zijn in Limburg de voorwaarden geschapen om elektrisch rijden op grotere schaal mogelijk te maken. Naast een belangrijke bijdrage aan het milieu en de duurzaamheidsdoelstellingen leveren de Limburgse gemeenten hiermee ook een bijdrage aan de Limburgse economie op het gebied van de ontwikkeling van elektrische auto's."

De oplaadpunten voor elektrische auto's worden geleverd en geplaatst door stichting E-laad.nl. Deze stichting is voor dit doel opgericht door de netwerkbeheerders in Nederland en een initiatief van Enexis. De individuele gemeenten in Limburg sluiten een overeenkomst met de stichting E-laad.nl, waarbij de gemeenten een stuk grond (meestal een parkeerplaats) via het verlenen van een recht van opstal ter beschikking stellen aan de stichting voor het realiseren van oplaadpunten voor elektrische auto's. Deze parkeerplaats zal vervolgens alleen nog maar ter beschikking staan voor automobilisten die in het bezit zijn van een elektrische auto.
Â