Siemens

Persbericht

201008. 334

Den Haag, dinsdag 31 augustus 2010

Siemens bouwt turn-key centrale Diemen 34 voor Nuon

Siemens Energy heeft opdracht gekregen voor de bouw van een turnkey stoom- en gasturbinecentrale, ofwel STEG (SToom En Gas) centrale. Opdrachtgever van de 435 megawatt (MW) centrale Diemen 34 is energiemaatschappij Nuon, een dochteronderneming van Vattenfall A.B. Daarnaast zal Siemens ook het onderhoud van de installatie gaan verzorgen. Met een zeer hoog rendement van rond de 59%, een hoge mate van flexibiliteit en tegelijkertijd een lage stikstofoxide-uitstoot zal de gasgestookte centrale meer dan 750.000 Nederlandse huishoudens van klimaatvriendelijke stroom gaan voorzien. De centrale Diemen 34 biedt verder de mogelijkheid om door middel van warmte-uitkoppeling tot 25.000 huishoudens in de omgeving van stadsverwarming te voorzien. Dit komt overeen met een thermische capaciteit van ca. 260 MW.

Na de energiecentrales Sloecentrale, MaasStroom, Enecogen en Hemweg 9 is dit voor Siemens in Nederland al de vijfde opdracht voor een turnkey STEG-centrale sinds 2007. De nieuwe opdracht bewijst dat we een groot vertrouwen genieten op de Nederlandse markt, waar zeer hoge eisen worden gesteld. Met ons concept voor STEG-centrales met een zeer korte opstarttijd en tegelijkertijd hoge op- en afregelsnelheden levert Siemens energiecentrales die optimaal aansluiten bij het groeiende aandeel van duurzame energie in de energiemix. Daarmee zorgen de centrales voor een grote netwerkstabiliteit, een hoog rendement en een grote mate van milieuvriendelijkheid, aldus Bernard Fortuyn, lid van de Raad van Bestuur van Siemens Nederland en verantwoordelijk voor de sector Energy.

STEG-centrales van Siemens op basis van de
F-klasse-gasturbinetechnologie realiseren een hoog rendement van meer dan 59%. De mogelijkheid van warmtekrachtkoppeling maakt een brandstofbenutting van meer dan 85% mogelijk, waarmee de specifieke CO2-uitstoot met nog eens zon 20% afneemt, vervolgt Fortuyn. Daarmee is Diemen 34 een van de meest milieuvriendelijke en efficiënte STEG-centrales van Nederland.

Afgezien van de turn-key bouw levert Siemens de hoofdcomponenten voor de centrale: een gasturbine van het type SCC5-4000F, een stoomturbine van het type SST5-5000, een generator van het type SGen5-2000H, evenals alle benodigde elektrotechnische installaties en het regelsysteem SPPA T3000.

Uiterst efficiënte STEG-centrales met een hoge mate van flexibiliteit maken deel uit van het milieuportfolio van Siemens, waarmee de onderneming in het boekjaar 2009 een omzet van ca. EUR 23 miljard realiseerde. Dat maakt Siemens tot de grootste aanbieder van milieuvriendelijke technologie ter wereld. Afnemers hebben met soortgelijke producten en oplossingen van Siemens in diezelfde periode 210 miljoen ton koolstofdioxide bespaard, een hoeveelheid die gelijk is aan de gezamenlijke jaarlijkse CO2 uitstoot van de wereldsteden New York, Tokio, Londen en Berlijn.