Yanti Slaats winnaar publieksprijs HEMA ontwerpwedstrijd

31/08/2010 11:57

HEMA

ONDER EMBARGO tot 16.00 uur vandaag

Binnen drie weken brachten bijna tienduizend mensen hun stem uit voor de publieksprijs van de HEMA ontwerpwedstrijd 2010. Vandaag maakte de publieksprijswinnaar van vorig jaar in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) de winnaar bekend. Na een nek aan nek race is het ontwerp 'HEMAnd' van Yanti Slaats (student aan de Hogeschool voor Techniek Amsterdam) gekozen als de publieksfavoriet. De vakjury koos in juni van dit jaar 'de Vrachtpatser' van René Bijsterveld als eerste prijswinnaar. Een groot deel van de ingezonden ontwerpen is nog tot en met eind oktober te zien in de OBA.

Eropuit

Deelnemers aan de 23e editie van de HEMA ontwerpwedstrijd zijn aan de slag gegaan met de opdracht: 'eropuit'. In totaal stuurden 283 studenten van diverse vormgevingsopleidingen in België en Nederland een ontwerp in. De verzameling van praktische, leuke en bijzondere ontwerpen is beoordeeld door een vakjury. Naast het vaststellen van de drie winnaars heeft de vakjury nog dertien ontwerpen genomineerd waaruit het publiek een keuze kon maken voor hun favoriete ontwerp. Het was de tweede keer dat het Nederlandse en Belgische publiek kon stemmen op hun meest favoriete inzending.

Winnaar publieksprijs: HEMAnd

Yanti Slaats maakte een fietskrat voor achterop de bagagedrager, gemaakt van twee oude HEMA-winkelmandjes die aan elkaar zijn bevestigd. Yanti Slaats: 'Met de HEMAnd loop je zó de HEMA binnen voor het kopen van picknickproducten. Na het afrekenen klik je de gevulde HEMAnd eenvoudig op je bagagedrager en je fietst zo naar het park of het strand.'

Jurylid Peter van der Veer: 'Dit is een erg goed idee en het lijkt bijzonder goed bruikbaar, met name door de verlaagde bodem die links en rechts mooi over de bagagedrager heen hangt en daardoor zijdelings goed steun geeft. Deze plekken zijn meteen ideaal voor hoge flessen! En met een speciale hoes creëer je je persoonlijke HEMAnd.'

HEMA design in OBA tijdens Dutch Design Double

De OBA brengt graag werken van jong designtalent onder de aandacht bij haar bezoekers. Daarom stellen zij van 1 september tot en met 31 oktober 2010 de tachtig meest bijzondere ontwerpen van de 23e editie van de HEMA ontwerpwedstrijd tentoon. De OBA - waar veel Nederlands design te vinden is, zoals bijvoorbeeld de 'skulls' van Joep van Lieshout, de lampen van Ku Fu Lighting en de banken van Hella Jongerius - is daarom een locatie die zich bij uitstek hiervoor leent.

De ontwerpen zijn te zien over de tweede tot en met de vijfde verdieping van het gebouw. De start van de tentoonstelling valt samen met Dutch Design Double; onder de paraplu Dutch Design Double zijn Amsterdam en Utrecht van 1 september tot en met 31 oktober 2010 gastheer van internationaal georiënteerde designevenementen. Beide steden bundelen hun krachten en tonen een exclusieve selectie van design, mode en nieuwe media projecten.

De OBA is elke dag open van 10.00 tot 22.00 uur en is vrij toegankelijk. De bibliotheek is gevestigd aan de Oosterdokskade 143 in Amsterdam vlakbij het Centraal Station.

Een uitgebreide omschrijving van de opdracht, alle winnaars en beeldmateriaal van de winnende ontwerpen zijn te vinden op: www.hema.nl/ontwerpwedstrijd.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://hemaontwerpwedstrijd.nl/weblog