OPTA start per direct nieuw onderzoek televisiemarkt - Uitspraak CBb biedt geen ruimte voor snelle openstelling tv-kabel


* Publicatiedatum 31-08-2010

Vandaag kondigt het college van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, aan de concurrentie op de Nederlandse televisiemarkt per direct opnieuw te gaan onderzoeken. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft op 18 augustus jl. OPTA's besluit om de tv-kabel in ieder geval tot 2012 open te stellen voor concurrentie vernietigd. Het CBb is het niet eens met de analyse van OPTA dat de kabelbedrijven in Nederland een regionale machtspositie hebben. De door OPTA opgelegde maatregelen zijn daardoor vervallen. Tegen deze uitspraak is geen beroep mogelijk. Bovendien biedt de uitspraak van de rechter OPTA geen aanknopingspunten om openstelling van de tv-kabel alsnog op korte termijn af te kunnen dwingen. Concurrentieproblemen lijken echter nog steeds aanwezig op de televisiemarkt. De enige mogelijkheid die OPTA heeft om deze aan te pakken, is het uitvoeren van een nieuwe marktanalyse. Als daaruit blijkt dat het nog steeds nodig is om in te grijpen, dan zal OPTA vervolgens de Europese Commissie moeten overtuigen van de noodzaak tot regulering in Nederland. Overigens kunnen partijen wederom beroep aantekenen bij het CBb tegen een nieuw marktanalysebesluit van OPTA.

OPTA-voorzitter Chris Fonteijn in een reactie: "De uitspraak van de rechter heeft vooralsnog een streep gezet door de openstelling van de tv-kabel. Dat betekent natuurlijk niet dat de problemen die OPTA twee jaar geleden constateerde, automatisch verdwenen zijn. OPTA vindt het belangrijk dat consumenten voldoende keuze hebben, en niet teveel betalen voor hun televisie-abonnement. Daarnaast wil OPTA dat er ook wat te kiezen valt voor consumenten wat betreft een bundel van telefonie-internet-televisie. Steeds meer consumenten nemen immers zo'n alles-in-één pakket af."

Nieuwe marktanalyse
OPTA wil zo spoedig mogelijk met een nieuwe marktanalyse komen en zal hierbij conform wettelijke eisen dezelfde stappen moeten nemen als twee jaar geleden. Dit betekent dat OPTA de huidige stand van zaken op de televisiemarkt diepgaand onderzoekt, constateert welke partijen marktmacht hebben en de nodige verplichtingen oplegt. Hierbij is het advies van de Nederlandse Mededingingsautoriteit vereist. Vervolgens worden marktpartijen en andere belanghebbenden in staat gesteld om hun zienswijze te geven op OPTA's analyse en moet de Europese Commissie er mee instemmen. OPTA streeft ernaar zo snel mogelijk alle procedures te doorlopen en verwacht binnen een jaar een nieuw marktanalysebesluit te nemen.

Relevante publicaties

...

* Reactie OPTA op vernietiging kabelbesluiten door rechter
* Rechter vernietigt kabelbesluiten OPTA

Zie het origineel