FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: DNB moet stoppen met rigide handelen ten koste van pensioenen metaalwerkers

De Nederlandsche Bank gaat over de schreef in het toezicht op de pensioenfondsen. De DNB kreeg eerder het verwijt slecht toezicht te hebben gehouden op de banken. Dit willen ze nu blijkbaar compenseren door zeer streng toezicht te houden ten koste van de 600.000 metaalwerkers en gepensioneerden in pensioenfonds PME.

Gisteren hadden bestuurders van werkgevers en werknemers van het pensioenfonds een gesprek met DNB. FNV Bondgenoten vindt dat de DNB dreigt door te slaan in het toezicht. Het pensioenfonds PME voor de grootmetaal herstelt voldoende en heeft genoeg vermogen, ondanks de rente die kunstmatig laag gehouden wordt door De Nederlandsche Bank.

Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten: "De Nederlandsche Bank lijkt Pensioenfonds PME te gebruiken om te laten zien dat ze keihard kunnen zijn en houdt geen rekening met de extreem lage rentestand. Deze wordt nota bene door de centrale banken, waaronder De Nederlandsche Bank, kunstmatig laag gehouden. Maar dit gaat over de hoofden van 600.000 deelnemers, ex-deelnemers en gepensioneerden van dit pensioenfonds die daar straks onnodig de rekening voor gepresenteerd krijgen. En dat door een boekhoudkundig systeem dat op zijn minst omstreden is. Ook andere pensioenfondsen en de mensen die daarbij zitten dreigen de dupe te worden van de rigide houding van De Nederlandsche bank."

FNV Bondgenoten wil dat korten op pensioenen echt alleen in het uiterste geval gebeurt als er echt sprake is van een grove achterstand op het herstelplan.

Van der Kolk: "Wij vinden afstempelen bij een achterstand die kleiner is dan 5 % op zijn minst discutabel, omdat de verandering van de rente daarop een hele grote invloed heeft. Als de rente morgen stijgt, kan het fonds zo maar weer boven het herstelpad zitten. " FNV Bondgenoten vindt het veel belangrijker om te kijken hoe goed de herstelcapaciteit van een fonds is. Kan het pensioenfonds goed herstellen zonder dat daarvoor de rente heel veel moet stijgen, dan is de situatie anders dan bij een fonds waar dat niet zo is. Is de achterstand op het herstelplan meer dan 10%, dan doet een pensioenfonds er goed aan wel maatregelen te nemen.

Volgens FNV Bondgenoten moet het systeem schokbestendiger worden. In die zin spreekt het pleidooi van Dick Sluimers, topman van pensioenfonds ABP, de bond zeer aan. In de Volkskrant zei hij eerder - in tegenstelling wat alom gedacht wordt - dat de meeste pensioenfondsen in 2010 rijker zijn geworden. En dat het grootste probleem de manier is waarop de dekkingsgraad berekend wordt. Sinds 2006 wordt dat gedaan aan de hand van de actuele rente, een dagkoers dus. In geval van een lage rentestand - hij is nu zelfs historisch laag - zijn de toekomstige inkomsten ook laag. Maar in de praktijk kan dat heel snel veranderen. Daarom vindt de vakbond dat starre boekhoudregels. De bond wil dat er snel een betere, alternatieve rekenmethode wordt ontwikkeld die een reëler beeld geeft van de dekkingsgraad. Op die manier is niet bij elke dip of zoals nu bij een hele grote dip zo'n draconische ingreep nodig. De vakbond is wel van mening dat we met zijn allen rekening moeten houden dat het pensioen minder zeker is dan voorheen werd gedacht.