Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Earl passeert Bovenwindse Eilanden
Nieuwe tropische storm Fiona richting Caribisch gebied 31 augustus 2010 - De gevolgen van hurricane Earl zijn maandag voor de Bovenwindse Eilanden meegevallen. Hoewel Earl klasse 3 had bereikt toen hij de Bovenwindse Eilanden aan de noordkant passeerde, waren neerslag en windsnelheden niet extreem voor een orkaanstorm. Verwachte trekrichting hurricane Earl (Bron: Naval Maritime Forecast Centre)
Verwachte trekrichting hurricane Earl (Bron: Naval Maritime Forecast Centre)
Op Sint Maarten is maandagmiddag in vier uur tijd een kleine 80 mm neerslag gemeten; op Sint Eustatius bijna niks. De windsnelheden waren gemiddeld op de Bovenwindse Eilanden vergelijkbaar met windkracht 8, met lokaal uitschieters naar boven. Earl passeerde Sint Maarten op zo'n vijftig kilometer afstand.
Boven de Atlantische Oceaan is Earl uitgegroeid naar een zwaardere hurricane van klasse 4 met windsnelheden van meer dan 210 km/uur. De hurricane gaat verder richting Florida. Hij zal naar verwachting boven de oceaan blijven, op zo'n 500 kilometer van de kust van Florida. Verwacht wordt dat Earl daarna verder noordwaarts langs de Amerikaanse kust trekt en in kracht zal afnemen.

Inmiddels is er boven de Atlantische Oceaan weer een nieuwe tropische storm aan het ontstaan: Fiona. Deze zal zich woensdagavond lokale tijd in het Caribisch gebied aandienen. De tropische strom zal de Bovenwindse Eilanden op zo'n 200 kilometer noordwaarts passeren. De verwachting is dat Fiona minder actief is dan Earl. Deze tropische strom kan nog uitgroeien tot een hurricane maar zal naar verwachting niet groter worden dan klasse 2.

Hurricane-schaal
Hurricanes worden ingedeeld in vijf klassen volgens de schaal van Saffir/Simpson. Klasse 1 zijn hurricanes met een wind van gemiddeld minstens 117 km/u en hoogstens 152 km/u. Een hurricane met een gemiddelde wind van meer dan 248 km/u zit in klasse 5 en wordt extreem gevaarlijk genoemd.

Klasse Omschrijving Windsnelheid (km/h) Stormvloed (meters boven normaal) Schade*

1 Zwak 118-152 1,2-1,6 Meest lichte schade

2 Matig 153-176 1,7-2,5 Dak- en vensterschade en belangrijke schade aan bomen en gewassen

3 Krachtig 177-208 2,6-3,7 Grote schade met uitgebreide vernielingen aan gebouwen

4 Zeer krachtig 209-248 3,8-5,4 Zeer groot: daken weggeblazen, veel waterschade op de begane grond van gebouwen aan de kust
5 Verwoestend meer dan 248 meer dan 5,4 Catastrofaal: vrijwel alle daken weggeblazen, evenals kleine lichtere bouwsels en grote schade aan gebouwen


*Officiële omschrijvingen National Hurricane Center

Hurricanes zijn veel krachtiger dan de stormen die we in ons land kennen. De hurricaneschaal begint aan de bovenkant van de windschaal van Beaufort, die we in Nederland hanteren. Gebieden waar hurricanes voorkomen zijn er meestal goed op voorbereid waardoor het schadebeeld anders is dan de schade bij stormen volgens de schaal van Beaufort.

Actuele informatie over Externe links.

---

Verwachte trekrichting Tropische Storm Fiona (Bron: Naval Maritime Forecast Centre)
Eerste uitgave: 31-08-10