Rechtbank Breda


Vijf jaar cel en tbs voor ontvoering en verkrachting 13-jarig meisje

Breda, 31 augustus 2010 - De rechtbank Breda heeft een 24-jarige man uit Bergen op Zoom veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, voor de ontvoering en verkrachting van een 13-jarig meisje uit Huijbergen in december 2009.

De rechtbank acht deze feiten wettig en overtuigend bewezen, gelet op de bekennende verklaring van de man, de aangifte van het slachtoffer en de bevindingen in het politieonderzoek. De verklaringen van de man en die van het slachtoffer sluiten nagenoeg volledig op elkaar aan. De man heeft het meisje op zeer brute en gewelddadige wijze ontvoerd en verkracht. Hij was op dat moment geobsedeerd door rape- en geweldfilms en wilde het meisje dingen aandoen die in deze films voorkomen. Dankzij de rustige houding van het meisje is het niet zover gekomen.

De rechtbank concludeert dat de man ten tijde van de delicten verminderd toerekeningsvatbaar was. Uit onderzoek bij het Pieter Baan Centrum is gebleken dat hij een autistische stoornis heeft en een zwakke identiteitsontwikkeling. Hij vertoont `thrill seeking' gedrag en heeft dwangmatige en antisociale trekken.

Bij het bepalen van de gevangenisstraf heeft de rechtbank enerzijds rekening gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man, maar anderzijds ook met het gewelddadige karakter van zijn daden en de enorme impact op het slachtoffer en de samenleving. Omdat wordt ingeschat dat het risico op herhaling groot is, legt de rechtbank de maatregel van tbs met dwangverpleging op. De rechtbank adviseert daarbij om de tbs pas te laten beginnen nadat de man drie jaar van zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten.

Een eerdere poging tot verkrachting acht de rechtbank niet bewezen. Er zou volgens de rechtbank wel sprake kunnen zijn van mishandeling of poging tot ontvoering, maar dat was niet tenlastegelegd.

De officier van justitie had 8 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist.

De uitspraak in deze zaak is gedaan om 13.30 uur. Door een fout van de rechtbank Breda is de tekst van de uitspraak vanochtend per abuis al korte tijd te zien geweest op de website www.rechtspraak.nl. De rechtbank betreurt het dat de betrokkenen bij deze zaak, met name de slachtoffers, de verdachte, zijn advocaat en het openbaar ministerie op deze wijze te vroeg en onverwacht met de uitspraak zijn geconfronteerd.

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 31 augustus 2010