Kustwachtcentrum Den Helder


-------------------------------------------------------- Incidenten na stormachtige nacht, 31 augustus 2010

Als gevolg van het stormachtige weer in de nacht van maandag 30 augustus is de Kustwacht druk geweest met de afhandeling van een tweetal noemenswaardige incidenten.


1. Op maandagochtend 30 augustus omstreeks 08.00 uur ontving het Kustwachtcentrum te Den Helder een noodmelding van het Deense zeiljacht Lara. Het zeiljacht Lara, met twee opvarenden, was getroffen door de stormachtige wind, buien en hoge golven. Het zeiltuig had aanzienlijke schade opgelopen en daarnaast was er sprake van motorstoring. Ten tijde van de melding voer het zeiljacht op ongeveer 80 kilometer uit de kust van Ameland. Door het Kustwachtcentrum zijn de reddingboten van de KNRM reddingstations Ameland Ballumerbocht en Schiermonnikoog evenals het Kustwachtvliegtuig ingezet. Door de afstand van het jacht tot de kust en de hoge golven duurde het een aantal uren voordat de reddingboten ter plaatse waren. De omstandigheden op zee waren slecht te noemen. Hoge golven van een meter of 5 tot 6.
De reddingboot van Ameland heeft het zeiljacht richting Terschelling begeleid. Op maandagavond omstreeks 20.00 uur is de reddingboot van het KNRM reddingstation Terschelling West naar zee gegaan om de reddingboot van Ameland af te lossen.
Op dinsdagnacht 31 augustus, omstreeks 01.00 uur, is het zeiljacht met behulp van de reddingboot van het KNRM reddingstation Harlingen veilig afgemeerd in de haven van Harlingen. Al met al een langdurige hulpverlening, 13 uur in totaal, onder slechte weersomstandigheden.


2. Eveneens op maandagochtend, maar nu omstreeks 11.00 uur, ontving het Kustwachtcentrum te Den Helder de melding dat het onder Noorse vlag varende vrachtschip Sally, gedurende de nacht, een gedeelte van haar deklading was verloren. Het betrof 20 pakketten hout. De pakketten hout zijn verloren op 90 kilometer west van Camperduin. Het Kustwachtvliegtuig is ook hier ter plaatse gedirigeerd om onderzoek te doen naar de actuele situatie van het schip en om de verloren pakketten hout te lokaliseren. De omstandigheden op zee waren op maandag te slecht om de pakketten hout te bergen. Vandaag, dinsdag 31 augustus, worden het Betonningsvaartuig Rotterdam en het Kustwachtvliegtuig ingezet om de pakketten hout te lokaliseren en vervolgens te bergen. Ondertussen is bekend geworden dat er al enige pakketten hout zijn geborgen.

Van beide incidenten zijn door het Kustwachtvliegtuig indrukwekkende filmopnames gemaakt. Deze filmopnames zijn te verkrijgen bij Bureau Voorlichting van de Kustwacht

Aanvaring op het IJsselmeer, 28 augustus 2010