Wageningen Universiteit en Researchcentrum
fruitvoorkeur van baby's in almere

Wageningen University onderzoekt groente- en fruitvoorkeur van baby's in Almere

31 aug 2010

Onderdeel: Food and Biobased Research

Wageningen University vervolgt deze maand in Almere een onderzoek naar de groente- en fruitvoorkeur van babyâs. Onderzocht wordt wat de invloed is van de eerste hapjes op de ontwikkeling van de smaakvoorkeur. Begin dit jaar is deze studie al begonnen met Wageningse baby's.
Coraline Barends van de afdeling Humane Voeding is voor deze VaVo-studie op zoek naar ouders met hun baby.

Deelnemers krijgen onder andere een vergoeding en een filmpje op dvd van hun baby die zijn eerste hapjes krijgt. Ook voor het onderzoek in Wageningen kunnen ouders zich nog aanmelden.

De VaVo-studie (Vast Voedsel-studie) is een groot en langlopend onderzoek. De invloed van het eerste fruit- en groentehapje op de ontwikkeling van smaakvoorkeuren bij babyâs wordt hierin onderzocht. Voor deze studie worden ouders gezocht die in september, oktober, november of december 2010 willen beginnen met het geven van bijvoeding aan hun baby. Het is voor het onderzoek belangrijk dat de baby geen gezondheidsklachten heeft.

Wat houdt de VaVo-studie kort in?
⢠Tijdens de eerste drie weken dat de baby (meisje/jongen) aan vaste voeding begint geeft het onderzoeksteam groente- of fruithapjes aan ouders om elke dag hun baby mee te voeden.
⢠In De Kinderkliniek in Almere worden de baby's op vijf van de 19 dagen in een rustige kamer gevoed.
⢠Er wordt gemeten hoe lekker de baby het eten vindt door te wegen hoeveel het heeft gegeten en door de gezichtsuitdrukkingen te observeren.
⢠De ontwikkeling van de smaakvoorkeuren wordt vervolgens twee jaar gevolgd door middel van een driedaagse herhaalmeting die om het half jaar plaatsvindt.

Vergoeding
⢠Na afloop van de eerste 19 dagen van het onderzoek een vergoeding van 50 euro en een presentje voor de baby.
⢠Een filmpje op dvd van de baby die zijn eerste hapjes krijgt. ⢠De groente- en fruithapjes en rijstebloempap die de baby tijdens het onderzoek eet.
⢠Eventueel gemaakte reiskosten.
⢠Vier keer per jaar een nieuwsbrief van de studie.

Met deelname wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan wetenschappelijk onderzoek.

Uitgebreide informatie en opgeven
Er is een brochure met daarin uitgebreide informatie. Deze is te downloaden op http://voedingsonderzoek.wur.nl/vavo Op deze site staat ook vermeld hoe ouders zich kunnen opgeven.