KNHS

Netters Unaniem en Martinus PJ gehuldigd in Stadspark 30 augustus 2010
groningen netters unaniem anneke huckriede

Jaarlijks wordt op 28 augustus het Groninger ontzet gevierd. Zo waren afgelopen zaterdag de nationale tuigpaarden en Friezen te gast in het Stadspark van Groningen. Twee nationale kampioenschappen werden verreden. De tuigpaardrijdende dames kwamen aan bod en de ereklasse startende Friezen bepaalden wie al dan niet met de nationale driekleur getooid zou worden.

Titelverdediger Netters Unaniem met Anneke Huckriede (foto) won tot Groningen de meeste wedstrijden. Vier van de acht dames werden nu voor het over rijden uitgenodigd. Gaande de wedstrijd klom Unaniem er steeds mooier in en maakte zijn spectaculaire passen goed af. Daarmee wisten ze de titel te prolongeren. Een heel mooie tweede plaats was er voor Taunita en Hanneke van Wessel. De bijzonder deftige merrie komt ook voor de dameswagen goed tot haar recht. Voor Hanneke Mekkes en Wizzkids Gonda was de derde plaats. Ook deze merrie doet het best in deze klasse. Ze werd gevolgd door Geertrude van de Vegt met de front makende Urchin.
Ook de competitie tweespannen reden hun finale. De gecombineerde limiet-/competitie tweespannen werd gewonnen door de mooi passende Ubink en Wouter van Ab Koetsier. Zavanno en Celebration van Ulle Haarsma wonnen de tweede prijs, maar deden net als de nummer één, niet mee voor competitiepunten, omdat zij al meer wedstrijdervaring hebben. Mark de Groot werd met de dekhengsten Unieko en Aquarel als derde opgesteld. De best bewegende vossen spannen mooi en liepen dit seizoen uitstekend. De eindzege was voor hen. Jan Jordans werd met Uno en Salvador tweede in de eindstand en Henk Hammers derde met Briljant en Cithilda. In de dagwedstrijd werden deze twee respectievelijk achtste en zevende. De ereklasse leverde weer een eerste plaats op voor Netters Unaniem, zoals gebruikelijk gereden door Lambertus Huckriede en hij mocht daarom een ereronde maken met de Zilveren Martinitoren. Kadootjes werden er niet gegeven, want ook Sunlight gereden door Tjeerd Haarsma was zeer goed op dreef en daarom was het de arbiter die de eerste twee opstelde. Mark de Groot en Toronto Landzicht namen de derde plaats in.

Any Time van Jan Westenberg werd winnaar van de lage limietklasse. De hoge limietklasse werd nu een overwinning voor Besterly Amadeus van Leendert Veerman. Tobias en Varanno van Haarsma wonnen de ereklasse tweespannen en Roel, Ubink en Obiku van Koetsier voerden de rubriek klavertje-drie aan.
Best over de benen en bijzonder constant, werd Martinus PJ van Pieter Wijbenga en Janet van der Ark, gereden door Udo de Haan, de nieuwe kampioen van de ereklasse Fries ras. Martinus won dit seizoen al de meeste wedstrijden en bleek ook nu de beste, al mocht het front iets rijker. Jolanda Schreuder zat de kampioen met Nielson fan Kippeburg zeer dicht op de hielen en werd tweede. Daarna volgden twee limietpaarden en dat waren Lieuwe in handen van Bauke de Boer en Hugo in handen van Age Okkema. Jaring fan Bokkum bleef gereden door Sybren Minkema nu op een vijfde plaats steken na het over rijden van deze groep.
Sybren Minkema had eerder op de dag wel de limietklasse weten te winnen en deed dat met Jesse 433 van Maatschap Bangma. Daniëlla Smit reed deze keer Keimpe in de damesklasse. Dat bleek geen nadelig effect te hebben op de einduitslag, want ook met hem werd ze winnaar van deze rubriek, die ze al vaak won met Martinus PJ. Bauke de Boer reed Lieuwe en Jaring fan Bokkum weer naar de winst bij de tweespannen. De tandemrubriek was voor Friezen begrippen deze keer met vier deelnemers niet zo groot. Martinus PJ en Keimpe wonnen in handen van Udo de Haan.

Tekst: Rijk van Vulpen
Foto: Karin Sevink www.karinshobbyfotografie.nl

Uitslagen 28 augustus Groningen

FRIEZEN cat 2
Limietklasse

1. Jisse 433, Mts.Bangma, S. Minkema

2. Teade fan e Goëngamieden, Okkema/Brandsma, A. Okkema
3. Pieter Paul, F. de Jong

KAMPIOENSCHAP ereklasse

1. Martinus PJ, Wijbenga/v.d. Ark, U. de Haan
2. Nielson fan Kippenburg, J. Schreuder

3. Lieuwe, Minkema/Schreuder, B. de Boer

Damesklasse

1. Keimpe, D. Smit

2. Pieter Paul, S. de Jong

3. Lieuwe, T. de Boer

Tweespan

1. Jaring/Lieuwe, B. de Boer

2. Keimpe/Pieter PJ, U. de Haan

3. Pieter Paul/Wisse, F. de Jong

Tandem

1. Keimpe/Martinus PJ, U. de Haan

2. Pieter Paul/Wisse, F. de Jong

3. Jesse R/Nielson, S. Minkema

TUIGPAARDEN cat 3
Lage limietklasse

1. Any Time, J. Westenberg

2. Artiflex, J.Wijmenga, E. Emmink

3. Black Beauty, U.Haarsma, J. de Groot

Hoge limietklasse

1. Besterly Amadeus, L. Veerman

2. Wander, U. Haarsma

3. Taunita, J. v. Wessel, H. Hammers

Ereklasse

1. Netters Unaniem, L. Huckriede

2. Sunlight, T. Haarsma

3. Toronto Landzicht, M. de Groot

KAMPIOENSCHAP damesklasse

1. Netters Unaniem, A. Huckriede

2. Taunita, H. v. Wessel

3. Wizzkids Gonda, H. Mekkes

Tweespan competitie/- limietklasse

1. Ubink/Wouter, A. Koetsier

2. Celebration/Zavanno, U. Haarsma

3. Aquarel/Unieko, M. de Groot
Winnaar: Aquarel/Unieko, M. de Groot

Tweespan ereklasse

1. Tobias/Varanno, U. Haarsma

2. Roel/Obiku, A. Koetsier

3. Rinkier/Heraut, J. Jordans

Klavertje-drie

1. Roel/Ubink/Obiku, A. Koetsier

2. Tobias/Vasco/Celebration, U. Haarsma

3. Sitinkie/Rinkier/Heraut, J. Jordans