Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

32383 Wijziging van enkele wetten als gevolg van de uitbreiding van de sociale verzekeringsplicht voor personen die werkzaam zijn op het Nederlands deel van het continentaal plat (Wet sociale verzekeringen continentaal plat)

NOTA VAN WIJZIGING Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: 1 Artikel VII vervalt. 2 Het opschrift van artikel X en de aanhef wordt vervangen door: Artikel X. Wijziging van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen De Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen wordt als volgt gewijzigd:.

Toelichting Onderdeel 1 In dit wetsvoorstel wordt bij artikel XI voorgesteld om de Wet arbeid mijnbouw Noordzee (WAMN) in te trekken. Als gevolg hiervan worden in dit wetsvoorstel ook enkele voorstellen gedaan om wetten in technische zin op een zodanige manier te wijzigen, dat de (volledige) intrekking van de WAMN geëffectueerd kan worden. Zo wordt o.a. in artikel VII een wijziging voorgesteld van de Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (Wet AVV). Deze voorgestelde wijziging beoogt, dat die wet zich ook uitstrekt tot op het Nederlands deel van het continentaal plat (NCP). Voorheen was dit immers geregeld in artikel 6 van de WAMN. Uit nadere analyse blijkt echter dat deze wet zich ook zonder (artikel 6 van de WAMN) uitstrekt op het NCP, als gevolg waarvan de voorgestelde wijziging in artikel VII overbodig wordt. Deze materie is geregeld in de zogeheten Rome-I-Verordening: Verordening (EG) nr. 593/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 17 juni 2008 inzake het recht dat van toepassing is op verbintenissen uit overeenkomst (PbEG 2008 L 177). Het dwingend Nederlands arbeidsrecht geldt in principe ten aanzien van arbeid die wordt verricht op het grondgebied waarover Nederland rechtsmacht uitoefent. Het gevolg hiervan is dat het niet nodig is de Wet AVV expliciet op het NCP van toepassing te verklaren. De voorgestelde wijziging hiervan in artikel VII kan vervallen.



Onderdeel 2 Met ingang van 1 augustus 2010 is de citeertitel van de Wet kinderopvang gewijzigd in de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen. Het onderhavige wetsvoorstel had hiermee nog geen rekening gehouden.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)