Universiteit Leiden

Dr. David Henley benoemd tot hoogleraar Contemporary Indonesia Studies

Dr. David Henly is per 1 augustus bij de Faculteit Geesteswetenschappen benoemd tot hoogleraar Contemporary Indonesia Studies.

KITLV

De faculteit heeft gezocht naar iemand met een brede interdisciplinaire expertise op de vakgebieden economie, geschiedenis, rechtsgeleerdheid, politicologie, godsdienstwetenschappen en sociale wetenschappen. De nieuwe hoogleraar heeft onder meer als taak de samenwerking tussen de diverse instituten, in- en extern, die zich met de studie van Indonesië bezighouden, te intensiveren.

De Brit Henley studeerde geografie aan Cambridge University geografie en promoveerde in 1992 aan het Department of Human Geography van de Research School of Pacific Studies van de Australian National University. Na een jaar docent te zijn geweest bij de Division of Asian and International Studies van de Griffith University of Brisbane werd Henly in 1993, aangesteld bij het het KNAW-instituut Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), waaraan de Leidse universiteit nauw gelieerd is.

Henley blijft tot 1 september 2011 ook nog verbonden aan het KITLV. Hij geeft daar leiding aan een groot, politiek complex, internationaal en multidisciplair onderzoeksprogramma: Tracking Development. In opdracht van het ministerie van Buitenlandse zaken wordt in samenwerking met het Afrika Studie Centrum onderzocht waarom de Aziatische landen zich snel hebben ontwikkeld, terwijl de Afrikaanse blijven steken in armoede en onderontwikkeling.

(31 augustus 2010/Corine Hendriks)