Rechtbank Alkmaar


Gevangenisstraffen voor overval op Gamma

Alkmaar, 31 augustus 2010 - Rechtbank Alkmaar heeft vier van de vijf verdachten veroordeeld voor - onder meer - een gewapende overval op de Gamma bouwmarkt op 14 januari 2010. Een aantal medewerkers van de Gamma werd onder bedreiging van vuurwapens vastgebonden en gedwongen de kluis open te maken. Daarbij is bijna EUR14.000 en een aantal mobiele telefoons buitgemaakt. Eén verdachte is nog voortvluchtig. In verband met het horen van een getuige is de behandeling van zijn zaak aangehouden.

Eén verdachte heeft bekend bij de overval betrokken te zijn geweest en heeft daarover zeer gedetailleerd verklaard. De overige vier verdachten hebben betrokkenheid bij de overval ontkend. De rechtbank is van oordeel dat de verklaring van de bekennende verdachte betrouwbaar is en voldoende ondersteund wordt door overige bewijsmiddelen om tot een bewezenverklaring en veroordeling te komen van betrokkenheid bij de overval van alle vier verdachten.

Een gevangenisstraf van vijf jaar krijgt de verdachte die naast de overval op de Gamma ook veroordeeld werd voor een overval op een tankstation en het voorbereiden van een overval op een ander tankstation. De andere verdachte krijgt 28 maanden celstraf ,waarvan zes maanden voorwaardelijk. Bij de overval op de Gamma was ook een minderjarige verdachte betrokken. Hij heeft 18 maanden jeugddetentie gekregen waarvan zes maanden voorwaardelijk. De verdachte die naar het oordeel van de rechtbank het wapen voor de overval heeft geleverd, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Het geweldadige karakter van de overval is mede bepalend geweest voor de hoogte van de straffen. Een deel van de slachtoffers is nog steeds angstig en ondervindt nog dagelijks last daarvan. Het feit dat drie van de vier verdachten volstrekt niet stil hebben gestaan bij de gevolgen voor de slachtoffers, rekent de rechtbank hen zwaar aan.

De rechtbank heeft vandaag ook uitspraak gedaan in de ontnemingszaken van drie verdachten. De rechtbank heeft bepaald dat elke verdachte EUR 3.449,94 aan de Staat dient terug te betalen ter ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel. Dit betreft - naar evenredigheid - een deel van het bij de overval buitgemaakte bedrag.

Voorts heeft de rechtbank bepaald dat de vordering van diverse benadeelde partijen (onder meer medewerkers van de Gamma) van - voornamelijk - immateriële schade dient te worden toegewezen.

(De vonnissen bij dit bericht worden zo spoedig mogelijk gepubliceerd en zijn dan op deze plaats terug te vinden.)

Bron: Rechtbank Alkmaar Datum actualiteit: 31 augustus 2010 Naar boven