Ministerie van Financiën

Beantwoording Kamervragen over het Rapport bij de Nederlandse EU-lidstaatverklaring 2009

Datum: 30 augustus 2010

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik de antwoorden op schriftelijke vragen van de commissie voor de Rijksuitgaven, de vaste commissie voor Financiën en de vaste commissie voor Europese Zaken over het "Rapport bij de Nederlandse EU-lidstaatverklaring 2009" (Kamerstuk 32 381, nr.1-2).

Hoogachtend,
De minister van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager

Vraag 1:
Ten laste van welke begroting komen de financiële correcties van de Europese Commissie?
De financiële correcties van de Europese Commissie komen ten laste van de begroting van het verantwoordelijke beleidsdepartement.
Vraag 2:
Wie is er verantwoordelijk voor de onnauwkeurige perceelregistraties? De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is verantwoordelijk voor de correcte uitvoering van de EU regels inzake perceelregistraties. Vraag 3:
Er zal een sterke toename zijn van het aantal kortingen. Deels vanwege toename van het aantal meldingen door medehandhavers. Zijn de genoemde provincies aangesproken op het niet uitvoeren van de 1% controle?
Tussen het ministerie van LNV en medehandhavers heeft overleg plaatsgevonden over de aandachtspunten in de verbetering van de uitvoering van en de verantwoording over de
1% controles op randvoorwaarden.
Vraag 4:
Voor wiens rekening komt de korting als gevolg van het niet uitvoeren van de 1% controle?
Eventuele kortingen op de door LNV bij de Commissie ingediende declaraties voor het niet EU conform uitvoeren van de 1% controles komen ten laste van de begroting van het ministerie van LNV. Daarbij wordt opgemerkt dat kortingen forfaitair worden bepaald op basis van het totaal gedeclareerde bedrag. Kortingen zijn daarom niet één op één toe te rekenen naar subsidie toekenningen en de tekortkomingen in individuele inspecties door betrokken medehandhavers hierop.
Vraag 5:
Welke maatregelen worden er genomen om in de toekomst te voorkomen dat de
1% controle niet uitgevoerd zal worden?
De vereiste handhavingcontroles zijn in voldoende mate geborgd via afspraken tussen het ministerie van LNV met medehandhavers en de overlegstructuren. De minister van LNV heeft daarnaast de mogelijkheid van een aanschrijving van betrokken medehandhavers op de uitvoering van deze wettelijke taak. Vraag 6
Wat is het oordeel van het kabinet over de genoemde aanbevelingen? De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft in de bestuurlijke reactie van het kabinet aangegeven de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer inzake de tijdige en complete jaarlijkse verantwoording van de (namens de subsidieverlener) uitgevoerde inspecties ter plaatse over te nemen.
Vraag 7
Zal de aanbeveling met betrekking tot het inzicht in de lopende correcties en het treffen van voorzieningen voor de eventuele toekomstige financiële correcties worden overgenomen?
In de nationale verklaring over 2009 (afgegeven 2010) worden de definitieve besluiten inzake financiële correcties van de Europese Commissie toegelicht. Daarnaast heeft het ministerie van LNV aanvullend een lijst van alle lopende onderzoeken opgesteld als bijlage bij de nationale verklaring over 2009. Volgend jaar is informatie over lopende onderzoeken een regulier onderdeel van die bijlage. Hierbij wordt in relatie tot het opnemen van voorzieningen opgemerkt dat het Verenigd Koninkrijk met een batenlastenstelsel werkt terwijl Nederland een kasstelsel heeft. Het opnemen van voorzieningen sluit niet aan op een kasstelsel.
Vraag 8
Zullen de lopende onderzoeken worden opgenomen in de (deel-)verklaring of is er slechts sprake van een onderzoek naar de mogelijkheid voor meer transparantie over de geschatte financiële risico's van lopende onderzoeken? De besluitvorming over wijzigingen in de informatievoorziening inzake lopende onderzoeken vormt onderdeel van de voorbereiding van de nationale verklaring 2010. De komende periode wordt door de betrokken departementen onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden voor het geven van meer informatie over geschatte financiële risico's van lopende onderzoeken van de Commissie. Het onderzoek richt zich ondermeer op de juridische aspecten rondom de beschikbaarstelling van financiële informatie inzake Commissie onderzoeken en de vraag of dit de Nederlandse onderhandelingspositie kan beïnvloeden.