Gerechtelijke organisatie

Veroordeling wegens doodslag en bedreiging met de dood van verkeersregelaars IKEA

Amsterdam, 31 augustus 2010 - Het gerechtshof Amsterdam heeft op 31 augustus 2010 de verdachte D.L.G. veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Daarnaast heeft het hof hem een ontzegging van de rijbevoegdheid gedurende vijf jaar opgelegd. D.L.G. heeft op 17 augustus 2008 een verkeersregelaar van Ikea aangereden met dodelijke afloop en een andere verkeersregelaar met de dood bedreigd.

Doodslag bewezen

Het hof acht doodslag bewezen omdat de verdachte door zijn rijgedrag bewust de kans heeft aanvaard dat het slachtoffer zou overlijden. De verdachte is naar de verkeersregelaar, die hem een stopteken gaf, toe gereden waardoor deze op de motorkap belandde. Daarna heeft de verdachte gas gegeven en vervolgens abrupt geremd. Het slachtoffer is daardoor hard met lichaam en hoofd op het wegdek gevallen. In het ziekenhuis bleek dat het slachtoffer ernstig hersenletsel had opgelopen waaraan hij ondanks twee spoedoperaties is overleden.

Geen sprake van paniek

Anders dan de verdediging gelooft het hof niet dat de verdachte in paniek heeft gehandeld. Volgens het hof was de verdachte enkel geïrriteerd en boos toen hij door hard optrekken en remmen de verkeersregelaar van de motorkap probeerde te krijgen.

Bedreiging met de dood

Ook is de verdachte veroordeeld voor het met de dood bedreigen van een andere verkeersregelaar. De verdachte heeft dit slachtoffer verbaal bedreigd en is daarna met aanzienlijke snelheid met zijn auto in de richting van dat slachtoffer gereden zodat deze moest wegspringen.

Omdat de verdachte uit agressie en misplaatste irritatie heeft gehandeld, moet hij in het kader van het voorwaardelijk strafdeel onder toezicht van de reclassering blijven en in behandeling gaan bij âDe Waagâ (centrum voor ambulante forensische psychiatrie).

LJ Nummer

BN5606

Bron: Gerechtshof Amsterdam Datum actualiteit: 31 augustus 2010 Naar boven