Gemeente 's-Hertogenbosch

31-08-2010
Klinkende euro's om uit de spits te blijven

Geld verdienen door minder in de spits te rijden? Dat kan onder andere in 's-Hertogenbosch. Het proefproject `Spitsmijden in Brabant' beloont automobilisten die uit de spits blijven met bedragen tot honderd euro per maand.

De automobilist die zijn reisgedrag omgooit en buiten de spits naar het werk rijdt, verdient een beloning. Dat is in een notendop een van de gedachtes achter het project Spitsmijden van de provincie Noord-Brabant, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en de gemeenten Eindhoven en 's-Hertogenbosch.

Hoe werkt het?
Eigenlijk werkt het heel simpel. Deelnemende automobilisten krijgen elke maand tot honderd euro in het vooruitzicht. Dat geld kunnen zij incasseren als zij erin slagen die maand vaker buiten de spits te blijven dan voorheen. Elke keer dat zij toch tijdens de spits rijden, gaat er een klein bedrag van hun beloning af.

Waarom spitsmijden?
Spitsmijden bleek al eerder een groot succes, bijvoorbeeld op de A12 tussen Gouda en Zoetermeer en over de Waalbrug bij Nijmegen. De drukte in de spits nam hier aanzienlijk af. Voor Eindhoven en `s-Hertogenbosch is dat belangrijk nieuws. Ook hier wordt het verkeer de komende jaren steeds drukker. Spitsmijden levert bovendien een schat aan informatie op over de keuzes die een automobilist maakt en waarom. Uiteindelijk moet uit de proef duidelijk worden wat automobilisten er toe kan aanzetten vrijwillig buiten de spits te blijven.

Deelname
Iedereen die veel in de spits in of rond de centra van 's-Hertogenbosch of Eindhoven rijdt, kan aan de proef meedoen. In s'-Hertogenbosch geldt de proef voor het centrum, het Paleiskwartier en de Onderwijsboulevard. De spitstijden zijn op werkdagen 's ochtends van 07.30 - 09.30 uur en 's middags van 15.30 - 18.30 uur. Potentiële deelnemers hebben al een uitnodiging gekregen om mee te doen. Heeft u geen uitnodiging ontvangen en rijdt u wel regelmatig in de spits? Meldt u dan aan op www.spitsmijdeninbrabant.nl.

Plattegrond Spitsmijden