Universiteit van Amsterdam


Nationale DenkTank van start in FNWI-gebouw

Gepubliceerd op 31 augustus 2010

Vanaf maandag 30 augustus 2010 buigen ruim 20 jonge academici zich in het nieuwe faculteitsgebouw van de FNWI over de vraag hoe men vertrouwen in een veranderende samenleving kan krijgen.

Prof. dr. Bart Noordam, decaan van de faculteit en mede-oprichter van de Nationale DenkTank, heette de nieuwe DenkTank welkom. Waarna de masterstudenten, pas afgestudeerden en promovendi, waarvan drie afkomstig van de UvA, zich gedurende drie maanden bezig houden met het vraagstuk:

"Hoe kunnen organisaties de interactie met de burger zodanig vormgeven dat er een omslag mogelijk is van een afhakende en wantrouwende burger naar een betrokken en vertrouwende burger?"
DenkTank deelnemers 2010

Ieder jaar wordt een DenkTank samengesteld van ongeveer twintig masterstudenten, pas afgestudeerden en promovendi uit verschillende disciplines. Zij worden geselecteerd op basis van intellectuele capaciteiten, interpersoonlijke vaardigheden, creativiteit en maatschappelijke interesse. Deze DenkTank werkt gedurende drie maanden (van half augustus tot half november) aan een set creatieve en praktische oplossingen voor een urgent maatschappelijk probleem. Het team wordt daarbij ondersteund door vele experts uit de wetenschap, het bedrijfsleven en uit overheidskringen.

De UvA is één van de "founding fathers' van De Nationale DenkTank, en is in het bestuur vertegenwoordigd door Denniz van Heijnsbergen, directeur bedrijfsvoering FNWI. De UvA geeft jaarlijks gastvrijheid aan de deelnemers van de DenkTank door tijdelijk werkkamers en faciliteiten ter beschikking te stellen voor hun onderzoek. Voorts helpt de UvA de Denktank deelnemers van buiten Amsterdam aan tijdelijke huisvesting. De UvA vindt het belangrijk om ook op deze wijze excellentie te bevorderen.