Gemeente Loenen aan de Vecht


Duim omhoog voor hulpverleners!

Hulpverleners als slachtoffer van agressie. Het is Ommenaar Henk-Jan Oudenampsen (53) een doorn in het oog. De hoogste tijd voor een tegenbeweging, vindt hij. Daarom is hij gestart met de actie 'Duim omhoog voor politie, brandweer en ambulance'.

"Steek je duim omhoog als je een hulpverlener aan het werk ziet", roept Oudenampsen op. Daarnaast is hij de website duimomhoog.nu gestart, waar mensen die het initiatief ondersteunen hun naam kunnen achterlaten. Zonder er bekendheid aan te hebben gegeven, prijken binnen een week al ruim 400 namen op de site.

Duimomhoog.nu is een particulier initiatief. Oudenampsen las iedere keer weer ontsteld de berichten over agressie tegen hulpverleners. "Ik maakte me kwaad over deze tendens. Deze hulpverleners staan paraat en willen hun werk graag ongehinderd kunnen doen. Kennelijk zijn we in Nederland vergeten hoe bijzonder het is dat wij aan alle kanten op hulp kunnen rekenen."

Aanvankelijk dacht de Ommenaar dat hij als gewone burger maar weinig kan doen om de agressie tegen te gaan. "Pas later realiseerde ik me dat ik er wél wat aan kan doen. Ik wil de hulpverleners een hart onder riem steken. In plaats van de middelvinger steek ik mijn duim omhoog voor hun werk." Hij besprak het idee op zijn werk, een reclamebureau, waarna de site werd gemaakt.

De Ommenaar heeft de duim-omhoog-actie al één keer zelf toegepast. "In een brandweerauto zat een stoere, norse man. Toen ik mijn duim omhoog stak, veranderde zijn gezicht aanzienlijk. Hij kreeg een grote lach op het gezicht en zwaaide vriendelijk terug."

Vooralsnog heeft zijn actie geleid tot louter positieve reacties. "Al na twee dagen dat de site in de lucht was, werd ik gebeld door een brandweerman die het een prachtig initiatief vond.

Bron De Stentor

Doe mee met dit geweldige burgerinitiatief. Laten wij er met elkaar een nationaal symbool van maken en meedoen om de duim, -in plaats van de middelvinger-, omhoog te steken als een hart onder de riem voor allen die vrijwillig of beroepsmatig bij nacht en ontij gereed staan om hulp te verlenen aan hun medeburgers.

Teken de lijst en steek je duim omhoog als je politie-, ambu- of brandweerauto's ziet rijden of hulpverleners aan het werk ziet!

Geef steun aan dit initiatief en ga hiervoor naar de www.duimonhoog.nl