Gemeente Hoorn

Deel begraafplaats Keern formeel gesloten voor aanleg nieuwe ontsluitingsweg binnenstad

B en W hebben het voornemen uitgesproken om het meest westelijke deel van de gemeentelijke begraafplaats aan het Keern gesloten te verklaren. In deze strook van zon vijf meter breed bevinden zich 44 graven van in totaal 113 overleden kinderen. De grond is nodig om aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg naar de binnenstad mogelijk te maken. De weg ligt gedeeltelijk op de rand van de begraafplaats. De laatste begraving op dit deel van de begraafplaats heeft plaatsgevonden in maart 1969. Voor alle graven zijn de huurovereenkomsten verlopen; er rusten op deze graven geen rechten meer.

Niettemin willen B en W de grootste zorgvuldigheid betrachten alvorens de graven te verwijderen of te verplaatsen. Het college wil de belanghebbenden zo goed mogelijk over het voorgenomen besluit informeren en met hen persoonlijk overleggen of zij eventueel behoefte hebben aan herbegraven of crematie. Om dat voor elkaar te krijgen heeft de gemeente zich ingespannen om de adresgegevens van zo veel mogelijk nabestaanden te achterhalen. Zij zijn schriftelijk geïnformeerd. Aangezien het niet mogelijk bleek de adressen van alle nabestaanden te achterhalen, worden bezoekers van de begraafplaats met borden bij de entree en bij de graven op de sluiting geattendeerd. Daarnaast staat er op 8 september een openbare bekendmaking in het Westfries Weekblad.

B en W willen een jaar de tijd nemen voor contact en overleg met de belanghebbenden, zodat alles is ondernomen om bekende en onbekende nabestaanden te bereiken. In die periode kunnen zij ook hun wensen ten aanzien van opnieuw begraven of cremeren kenbaar maken.

Formeel kunnen zij ook bezwaar tegen de voorgenomen sluiting aantekenen en eventueel in beroep gaan bij Gedeputeerde Staten. De termijn daarvoor is in beide gevallen zes weken na de bekendmaking. Er komt op woensdag 8 september een openbare bekendmaking in het Westfries Weekblad en op de gemeentelijke website.