Gemeente Barneveld


Lokale Educatieve Agenda 2010-2015 gereed

Gemeenten moeten een lokale educatieve agenda opstellen. De bedoeling van deze educatieve agenda is dat de gemeenten samen met de betrokken partners (o.a. schoolbesturen) een lijst van onderwerpen bespreekt die op deze agenda gezet gaat worden, waarbij ook afspraken worden gemaakt over de uitvoering en verantwoording van deze thema's. Doel is een zo goed mogelijke leeromgeving voor elk kind/jongere in de leeftijd van 0-23 jaar te ontwikkelen.

Lokale Educatieve Agenda

De Lokale Educatieve Agenda (LEA) is een instrument om het lokale Barneveldse onderwijsbeleid vorm en inhoud te geven na de wetswijzigingen in het onderwijs(achterstanden)beleid in 2006. Het doel van de LEA is om gemeenten, schoolbesturen en overige partners op een meer gelijkwaardige manier te begeleiden naar gezamenlijke afspraken over het onderwijs- en jeugdbeleid. Samen staan de onderwijspartijen sterker. Bovendien is het prettig dat leerlijnen doorlopen, dat je elkaar makkelijk kunt vinden, je het werk kunt verdelen en je informatie en ervaringen kunt uitwisselen.

LEA gemeente Barneveld

Doel van de LEA is het bereiken van een zo goed mogelijke leeromgeving voor elk kind/jongere in de leeftijd van 0-23 jaar. Daarbij willen we behouden wat behaald is en creëren dat wat mogelijk is, in samenwerking tussen gemeente, onderwijsveld en andere betrokken instellingen.

In de gemeente Barneveld bestaat het overlegplatform LEA uit vertegenwoordigers van instellingen op het gebied van onderwijs en jeugd. Zij komen vier maal per jaar bijeen. Zij praten altijd gezamenlijk over het bevorderen van integratie, het tegengaan van segregatie en het bestrijden van onderwijsachterstanden, waaronder ook wordt verstaan het creëren van een doorlopende leerlijn van voorschoolse educatie naar het basisonderwijs. Dit zijn de verplichte overlegthema's. Naast deze thema's bepalen de partijen gezamenlijk de thema's voor de komende jaren.

Welke partijen zijn vertegenwoordigd in de LEA?

De LEA-structuur bestaat uit een overlegplatform met daaraan gelieerd diverse werkgroepen. Zo zijn er onder andere werkroepen die zich bezighouden met voor- en vroegschoolse educatie, Boekenpret, Schakelklassen, passend Onderwijs/zorgstructuren. Het is de taak van de werkgroepen om het overlegplatform te adviseren.

In het overlegplatform LEA en de werkgroepen wordt gesproken met de volgende partners: de schoolbesturen, bibliotheek en directeuren van de scholen, kruiswerk West Veluwe, instellingen voor kinderopvang en de peuterspeelzalen.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl