Unicef


Directeuren UNICEF en WFP: meer hulp voor Pakistan nodig

De directeuren van UNICEF Internationaal en het Wereldvoedselprogramma (WFP) hebben in Pakistan de wereld opgeroepen om meer hulp te bieden aan de slachtoffers van de overstromingen.

31 augustus 2010, Islamabad
UNICEF-directeur Anthony Lake bezoekt slachtoffers van de overstromingen in Pakistan. Foto: UNICEF/NYHQ2010-1647/Ramoneda

Anthony Lake van UNICEF en Josette Sheeran van WFP hebben gezamenlijk een bezoek gebracht aan het district Muzzafargarh in Punjab, een van de zwaarst getroffen gebieden van het land. Ze zagen onder meer hoe een school dienst deed als hulpcentrum, waar gezinnen 'hygiene kits' kregen met daarin onder meer waterzuiveringsmiddelen en zeep. Ongeveer 2 miljoen mensen krijgen via UNICEF dagelijks schoon water. Ook wordt veel aandacht besteed aan de zorg voor hygiëne.

Wanhoop

"Mensen zijn hier alles kwijt. Ze worden geconfronteerd met honger, dakloosheid en wanhoop. De situatie is extreem ernstig. We moeten ons intensiever en structureel inzetten voor de mensen in Pakistan," zei Josette Sheeran.

Het WFP houdt zich in Pakistan bezig met de distributie van voedsel. 750.000 baby's en kleine kinderen hebben speciale voeding gekregen, die ondervoeding moet voorkomen. Bijna 3 miljoen mensen zijn voorzien van genoeg voedsel voor één maand.

Tweede golf ellende

Doordat al vóór de overstromingen de ondervoedingscijfers in Pakistan hoog waren, zijn vooral kinderen kwetsbaar voor ziektes. Zij kunnen door vervuild water makkelijk bijvoorbeeld diarree of cholera krijgen. Anthony Lake: "We moeten voorkomen dat een tweede golf aan ziektes en ellende miljoenen gezinnen treft. UNICEF is hier nu, maar ook straks als we beginnen met de wederopbouw." UNICEF en het WFP zijn alvast begonnen het herstelwerkzaamheden. Zo worden waterpompen gerepareerd en krijgen boeren hulp bij hun voorbereiding op het nieuwe zaaiseizoen.