Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Boeren op lössgrond mogen mest langer uitrijden

Nieuwsbericht | 31-08-2010

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geeft boeren op lössgrond (vooral in de provincie Limburg) tot en met 15 september gelegenheid om dierlijke mest uit te rijden. Normaliter mag mest op lössgrond tot 1 september op het land worden gebracht.

Met deze maatregel komt de minister tegemoet aan boeren op lössgrond die door het natte weer de afgelopen weken niet tijdig hun oogst hebben kunnen binnenhalen. Enkele organisaties hebben minister Verburg om deze verruiming gevraagd.

De verlengde uitrijperiode geldt uitsluitend voor de bemesting van de stoppel van graanpercelen onder voorwaarde dat direct aansluitend een groenbemester wordt ingezaaid. Normaal gesproken geldt als voorwaarde dat een groenbemester uiterlijk 1 september is ingezaaid, willen bedrijven in aanmerking kunnen komen voor extra bemestingsruimte.

In verband met de verlate graanoogst heeft minister Verburg besloten de periode voor het inzaaien van groenbemester voor boeren op zowel op klei- en lössgrond te verlengen tot en met 15 september. Voor verlenging van de uitrijperiode voor klei- en veengrond, waarom enkele organisaties hebben gevraagd, ziet de minister geen aanleiding.

Zie ook


* Dossier Mest en milieu