Gemeente Alphen aan den Rijn

Alphense starters kans op woning Antarctica

Loting biedt Alphense starters kans op woning Antarctica

WonenCentraal start met een experiment om huurwoningen in het nieuwbouwproject Antarctica door middel van loting aan Alphense starters toe te wijzen. Het college heeft het voorstel goedgekeurd. Het experiment biedt gelijke kansen voor jongeren en geeft starters meer kansen op de woningmarkt.

De 78 twee- en driekamerwoningen worden met afwijkende toewijzingscriteria aangeboden. Alle woningen zijn voor Alphense starters bestemd. Een starter is iemand die geen zelfstandige woonruimte achterlaat. Daarnaast worden 24 tweekamerwoningen door middel van loting aan woningzoekenden tot 23 jaar toegewezen. Voor de overige twee- en driekamerwoningen wordt bij de eerste verhuur loting gehanteerd en geldt geen leeftijdscriterium. Op alle woningen wordt het al bestaande experiment 'Huur op Maat' toegepast waarbij de huurlasten worden afgestemd op de inkomenssituatie.

We vinden het belangrijk om ook jongeren eerlijke kansen te bieden op de woningmarkt aldus wethouder Schings. Het besluit draagt bij aan de doelstelling uit het collegeprogramma 2010-2014: voor jongeren voldoende aanbod van betaalbare woningen realiseren door nieuwbouw en door het treffen van maatregelen die de doorstroming bevorderen.

Rob Donninger, directeur-bestuurder van wonenCentraal: WonenCentraal is er ook voor die mensen die een eerste start of een nieuwe start op de woningmarkt maken. Met Antarctica maken we de eerste stap in de wooncarrière mogelijk. Daarna kunnen zij na enkele jaren zelfstandig hun weg vervolgen bij ons of in de koopsector. Op deze manier maken zij ruimte voor mensen die ook dezelfde start willen maken en zo brengt Antarctica dynamiek op de woningmarkt.

In mei 2007 hebben Gemeente Alphen aan den Rijn en wonenCentraal een intentieovereenkomst gesloten. Stationslocatie 24 (Antarctica) is vanaf dat moment bedoeld voor Alphense starters op de woningmarkt. De regels voor de woonruimteverdeling binnen Alphen aan den Rijn zijn op regionaal niveau vastgelegd in het Convenant Woonruimteverdeling Rijnstreek 2009.

Meer informatie over het verhuurexperiment is te vinden op www.wonencentraal.nl (ga naar Antarctica).

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn