Rijksoverheid


OESO positief over gebiedsgericht economisch rijksbeleid

Nieuwsbericht | 31-08-2010

"Nederland heeft de afgelopen jaren een goede omslag gemaakt naar de versterking van stadsregio's en de creatie van sterke gebiedsgerichte economische clusters, waar vroeger de aandacht vooral was gericht op het wegwerken van achterstanden in regio's".

Economische mogelijkheden in de regio's benutten

Dat stelt de OESO in een vandaag uitgebracht onderzoek over het ruimtelijk economisch (rijks)beleid in Nederland. Dit beleid beoogt de concurrentiekracht van Nederland te versterken door de economische potentie van de regio's te benutten en uit te bouwen. Met programma's als Pieken in de Delta (PiD) werkt Nederland volgens de OESO op een verstandige manier aan het uitbouwen van economisch gezien sterke gebiedsgerichte clusters, zoals bijvoorbeeld rond mainport Schiphol, het Haven Industrieel Complex in Zuid-Holland en de Brainport regio in Zuidoost Brabant. De OESO vindt dan ook dat het gebiedsgerichte ruimtelijk economisch rijksbeleid gecontinueerd moet worden.

Goede samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen

De OESO constateert dat in Nederland gebiedsgerichte investeringen ook steeds meer gecoördineerd plaatsvinden. Dat spoort met de constatering in de recente evaluatie van de PiD-regeling dat de samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen sterk wordt gestimuleerd, waardoor sterke clusters van bedrijvigheid zich verder kunnen ontwikkelen. Andere conclusies uit de evaluatie zijn dat de meeste deelnemers aan PiD aangeven dat zij zonder deze regeling hun projecten niet gestart waren en dat vooral het MKB profiteert van PiD-projecten evenals kennisinstellingen.

Met PiD zijn in de periode 2006-2009 244 projecten ondersteund die moeten zorgen voor versterking van clusters. Samen met andere overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen is de totale investering via PiD ca. EUR 1,2 miljard. De Minister heeft de evaluatie recent aan de Tweede Kamer aangeboden.

Om sterke clusters van bedrijvigheid en ondernemerschap verder te versterken is het volgens de OESO wel noodzakelijk dat er meer aandacht komt voor verbetering van de bereikbaarheid en de aanwezigheid van voldoende aantrekkelijke woningen. Dit komt het vestigingsklimaat verder ten goede en is één van de belangrijkste uitdagingen voor Nederland, aldus de OESO.

Documenten en publicaties

Aanbiedingsbrief rapport 'Pieken in de Delta - Evaluatie subsidieregeling

De minister van Economische Zaken biedt het evaluatierapport van de subsidieregeling Pieken in de Delta aan, uitgevoerd door ...

Kamerstuk | 26-08-2010 | EZ

Pieken in de Delta - Evaluatie subsidieregeling

Voor het evaluatierapport 'Pieken in de Delta - Evaluatie subsidieregeling' heeft bureau Berenschot onderzoek gedaan naar de ...

Rapport | 12-07-2010 | EZ

Afzender


* Ministerie van Economische Zaken

Zie ook


* www.twitter.com/minez
Volg het nieuws van Economische Zaken via twitter
* Informatie voor de pers

* OECD


* Pieken in de Delta
Onderwerp | EZ