D66

dinsdag 31 augustus 2010

D66 nomineert burgerbeweging voor digitale vrijheden voor Sacharov prijs

Europarlementslid Marietje Schaake heeft de organisatie Access genomineerd voor de Sacharovprijs 2010.

burgerbeweging

Access is een wereldwijd actieve burgerbeweging voor digitale vrijheid die is ontstaan na de turbulent verlopen presidentsverkiezingen in Iran in 2009.

"De Iraanse leiders wilden niet dat de buitenwereld meekreeg wat er aan wreedheden in het land gebeurde, maar toch kwamen er veel foto's en filmpjes op het internet terecht", licht Schaake toe.

"Access is een grass roots beweging die gewone internetgebruikers bij elkaar brengt om te vechten voor digitale vrijheid. Iedereen kan een bijdrage leveren door ongebruikte bandbreedte te 'doneren', om andere burgers te helpen door de firewall van hun regering te breken. De meer technisch onderlegde sympathisanten kunnen lid worden van het Digital Relief Team, dat mensen op nog vernuftiger manieren helpt filters te omzeilen. Access zorgt er concreet voor dat mensen digitale vrijheid krijgen".

14.000 filmpjes

Op de website van Access staat een database van inmiddels meer dan 14.000 filmpjes die burgers zelf kunnen uploaden. Schaake: "Op sommige filmpjes is te zien hoe bruut het Iraanse regime optreedt tegen zijn burgers en hoe moedig het Iraanse volk zich weert en voor zijn vrijheid vecht".

technologie

De afgelopen jaren werpen steeds meer repressieve regimes blokkades en filters op van delen van het internet, mobiel telefoonverkeer en andere moderne media om hun burgers in het duister te houden. De Blackberry blokkade in de Verenigde Arabische Emiraten is slechts één recent voorbeeld. Ook worden dissidenten op steeds grotere schaal afgeluisterd en opgespoord, soms geholpen door technologie van westerse bedrijven.

"De EU moet er voor helpen zorgen dat de techniek geen obstakels opwerpt, maar kansen biedt voor mensenrechtenverdedigers door vrije uitwisseling van informatie mogelijk te maken. Het zou desastreus zijn als juist dictaturen de digitale overhand krijgen. Het uitreiken van deze prijs aan Access zou een belangrijk steunbetuiging zijn van de EU aan mensenrechtenverdedigers wereldwijd".

Mensenrechten

De Sacharovprijs wordt sinds 1988 jaarlijks door het Europees Parlement uitgereikt en is vooral bedoeld als onderscheiding voor uitzonderlijke prestaties op het gebied van de mensenrechten.