Gemeente Rheden

Gemeente Rheden vreest voor veiligheid burgers

Rhedense dorpen zwaar getroffen door komst goederenvervoer

De veiligheid van de ruim 40.000 inwoners van de gemeente Rheden is in het geding als de kabinetsplannen doorgaan om veel meer goederentreinen door de zeven dorpen te laten rijden. De gemeente vreest voor de veiligheid, leefbaarheid en gezondheid van haar inwoners.

Door de komst van 40-62 extra treinen per dag neemt ook het transport van gevaarlijke stoffen over de zogeheten IJssellijn toe. Dit is de noordelijke aftakking van de Betuwe die via Arnhem en Zutphen naar Duitsland loopt. Die toename vormt een potentieel en stijgend veiligheidsrisico voor de inwoners. Door het langer dichtzitten van de spoorbomen zijn er langere wachttijden en zijn de dorpen minder goed bereikbaar. Dit heeft direct gevolgen voor de aanrijtijden van de hulpdiensten, zoals brandweer, politie en ambulance. Ook de hoeveelheid bluswater langs het spoor is onvoldoende om een incident met gevaarlijke stoffen effectief te kunnen bestrijden.

De gezondheid van omwonenden wordt eveneens ernstig bedreigd. Gemeente Rheden telt zeven dorpen en 37 spoorwegovergangen. De IJssellijn doorkruist zes van de zeven dorpen en veel woningen liggen direct aan het spoor. De geluidhinder en trillingen zullen fors toenemen. Bij een aanzienlijk aantal woningen waar de IJssellijn doorheen loopt is er sprake van een zeer hoge geluidsbelasting.

Op 8 september is er een rondetafelgesprek van de commissie van Verkeer en Waterstaat van de Tweede Kamer. Tijdens deze hoorzitting zal de gemeente Rheden samen met het Regionaal Overleg Noordelijke Aftakkening (RONA) en andere belanghebbenden de commissie te wijzen op de maatschappelijke onrust en de veiligheidsrisico's die ontstaan zijn naar aanleiding van het kabinetsbesluit.