Openbaar Ministerie

Stand van zaken rond aanhoudingen Alkmaar


31 augustus 2010 - Arrondissementsparket Alkmaar

Zeven van de dertig mannen die zaterdagavond in Alkmaar zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging zijn dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Alkmaar. Die heeft beslist dat ze nog zeker veertien dagen in voorlopige hechtenis moeten blijven. Zij zijn voorgeleid in verband met recidivegevaar, aangezien ze al eerder betrokken zijn geweest bij geweldsincidenten.

Het onderzoek is nog in volle gang. Vooralsnog gaat het OM ervan uit dat de zeven op een snelrechtzitting van de politierechter komen op 6 oktober.

De andere 23 verdachten zijn niet voor de rechter-commissaris geleid, maar hebben een zogeheten officiersvoorgeleiding gehad. Twee van hen zijn minderjarig. Die zijn naar huis gestuurd. Er wordt bekeken welke vervolgstappen ondernomen gaan worden. De overige 21 mannen zijn met een dagvaarding naar huis gestuurd en moeten vooralsnog op 8, 10 of 11 november voor de politierechter verschijnen voor openlijke geweldpleging.

Overigens waren twee van de verdachten weliswaar verdacht van betrokkenheid bij de rellen in Hoek van Holland, maar is de zaak tegen de een geseponeerd en is de ander door de rechter vrijgesproken. Het OM is tegen de vrijspraak in hoger beroep gegaan. Deze verdachte is een van de verdachten die dinsdag is voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De verdachten komen onder meer uit Rotterdam, Vlaardingen, Dordrecht, Barendrecht, Oud-Beijerland en Capelle a/d IJssel.