MKB-Nederland

Ondernemersorganisaties: 'Verpakkingenbelasting werkt niet, dus afschaffen'

25 augustus 2010
Ondernemersorganisaties: 'Verpakkingenbelasting werkt niet, dus afschaffen'

De ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten voor afschaffing van de verpakkingbelasting. Zij onderschrijven de conclusie van Onderzoeksbureau CE Delft dat deze volgens hen `symboolbelasting' nauwelijks effect heeft op de wijze waarop bedrijven hun producten verpakken, maar wel onevenredig veel administratieve lasten met zich meebrengt.

Het onderzoek naar de verpakkingenbelasting vond plaats op verzoek van minister Jan Kees de Jager (Financiën). De in 2008 ingevoerde belasting zou een gunstig effect op het milieu en de staatskas van de overheid moeten hebben. Het onderzoek leert nu dat de belasting niet of nauwelijks leidt tot ander verpakkingsgedrag of een een beter milieu en daarmee zijn doel voorbij schiet.

Zelfs een belasting die vijf keer zo hoog is draagt volgens de onderzoekers niet bij aan een beter milieu. De administratieve lasten die met zo'n 'onzinnige' belasting zijn gemoeid zijn buiten alle proporties. Vooral het midden en kleinbedrijf heeft hier last van.

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn van mening dat dit rapport het definitieve signaal is om de verpakkingsbelasting af te schaffen.